Στην τελική ευθεία το Σκοπιανό: Συναίνεση ή εκλογές το δίλημμα στην ΠΓΔΜ

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 17:46
UPD:17:49
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/
A- A A+

Στην τελική ευθεία εισέρχεται τη Δευτέρα η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αργά χθες το βράδυ (σ.σ. Παρασκευή) ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της γειτονικής χώρας.

Οι συνταγματικές αλλαγές υπερψηφίστηκαν από 10 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψηφίστηκαν από επτά βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διαρκέσει έως 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 72 βουλευτές, και επομένως, ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη οκτώ τουλάχιστον βουλευτών της αντιπολίτευσης, της οποίας ηγείται το VMRO με 48 βουλευτικές έδρες.

Αν δεν συμβεί αυτό (σ.σ. η στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης), τότε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή