Μέρκελ: Πρότυπο η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 21:17
UPD:21:19
REUTERS/LISI NIESNER
A- A A+

Ως πρότυπο για μελλοντικές συμφωνίες με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η οποία συνάφθηκε τον Μάρτιο του 2016.

Μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Αυστρία, η Καγκελάριος της Γερμανίας προχώρησε σε δηλώσεις προς τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στο μεταναστευτικό.

Όπως υπενθύμισε, η συμφωνία του 2016 προέβλεπε την «επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων όσων δεν καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου ή εκείνων που η αίτησή τους απορρίπτεται».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου στο Σάλτσμπουργκ, συμφώνησαν στην ενίσχυση του διαλόγου με τις αφρικανικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, με στόχο τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.

«Στο τέλος, θα χρειαστούμε συμφωνίες που θα είναι δομημένες, όπως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας» τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας μάλιστα, ότι «κάθε χώρα θα χρειαστεί μια ειδική λύση».

Τον Ιούνιο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της δημιουργίας πλατφόρμων αποβίβασης στην Βόρεια Αφρική, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα της Μεσογείου, δεν θα καταλήγουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πάντως, μέχρις σήμερα, καμία χώρα της βόρειας Αφρικής δεν έχει συμφωνήσει στη δημιουργία τέτοιων κέντρων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή