Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη σε συνάντησή του με startups στη Δ.Ε.Θ.

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 16:57
UPD:18:49
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών εξωστρέφειας της χώρας σε μια γενική διεύθυνση στο υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με στόχους για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στη διάρκεια συνάντησής του με startups εταιρείες, στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με τίτλο «Ψηφιακή Ελλάδα» στην 83η Δ.Ε.Θ., δήλωσε πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας θα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τον ίδιο προσωπικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του γιατί για πρώτη φορά υπάρχει μια συστηματική και μαζική παρουσία όλου του οικοσυστήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Δ.Ε.Θ. και σημείωσε πως το μόνο υπουργείο που θα κρατήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, είναι αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς θα θεσπίσει θέση υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ που θα προΐσταται οριζόντια της ψηφιακής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην πρόθεσή του να προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, επισήμανε ότι ο σκοπός των διπλωματών πρέπει να είναι και η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας, γι' αυτό και θα αξιολογούνται και με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα στις εμπορικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε διάλογο με εκπροσώπους startups εταιρειών, άκουσε τα προβλήματά τους για τη γραφειοκρατία, στο «εχθρικό», όπως είπαν, περιβάλλον που καλούνται να λειτουργήσουν, με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

«Η κρίση μάς πλήγωσε όλους πολύ, αλλά αν κάτι θετικό προέκυψε είναι μια πραγματική στροφή της κοινωνίας προς την επιχειρηματικότητα. Νομιμοποιήθηκε και πολλοί νέοι πια βλέπουν στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής δράσης τη διέξοδο για να φτιάξουν την καριέρα τους και τη ζωή τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των startups, σημείωσε: «Θέλω να μείνετε στην Ελλάδα. Κάποιοι κάποια στιγμή θα φύγετε στο εξωτερικό, αλλά κρατήστε πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα κι ένα κομμάτι της δουλειάς που κάνετε πάντα στην Ελλάδα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε πως και ο ίδιος προέρχεται από το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και υπογράμμισε πως «για να επιτρέψουμε σ' αυτόν τον σπόρο της επιχειρηματικότητας να ριζώσει, να φυτρώσει και να δώσει καρπούς, χρειάζονται τα εξής:

1. Πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Έχουμε πια πολλές δομές στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να δώσουν μια χρηματοδοτική διέξοδο σε νέες επιχειρήσεις». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της χορήγησης κινήτρων και είπε: «Θέλω περισσότερους πλούσιους Έλληνες, ειδικά από τον χώρο της ναυτιλίας, να μπορούν να επενδύουν στα πολύ πρώτα στάδια της δημιουργίας τους».

«2. Απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, μεγαλύτερη ευκολία στη δυνατότητα δημιουργίας νέων επιχειρηματικών δομών.

3. Φορολογικά κίνητρα κι άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως μετατρέψιμα δάνεια που μπορούν να δίνονται πιο εύκολα στους εργαζόμενους, ώστε να νιώθουν ότι είναι συμμέτοχοι σ' αυτή την προσπάθεια.

4. Να πάμε να βρούμε τα Πανεπιστήμιά μας και να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ έρευνας και παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι και για τα πνευματικά δικαιώματα των Πανεπιστημίων πρέπει να βρούμε κάποιες εύκολες κι απλές λύσεις, ώστε να μπορούν αυτά να μεταφέρονται κι ο ερευνητής δημιουργός να μπορεί να ξέρει ότι απολαμβάνει τα οφέλη του κόπου του.

5. Χρειαζόμαστε, βέβαια, και καλύτερη φορολόγηση και στο κεφάλαιο, αλλά και στην εργασία, για τις εταιρείες που μεγαλώνουν».

Ως προς το ζήτημα της φορολογίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ξέρει πολύ καλά πως αρκετές επιχειρήσεις σήμερα με τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές χάνουν καλό κόσμο κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν φτάσει σε κάποιο στάδιο. Όπως είπε, «εμείς λέμε ξεκάθαρα μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, 20% φόρο στο εισόδημα, 5% στα μερίσματα και μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές στο 15% εντός μιας τετραετίας. Εμείς θέλουμε να ξανακάνουμε την εργασία στη χώρα ανταγωνιστική».

Παράλληλα, εξήγγειλε μειωμένη φορολογία (10%) για κέρδη που απορρέουν από πνευματικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε επενδύσεις και στο ανθρώπινο κεφάλαιο κι αυτό σημαίνει:

- Μια άλλη παιδεία σε επίπεδο Πανεπιστημίων και τεχνικής εκπαίδευσης.

- Μεγαλύτερη σύνδεση με την παραγωγή.

- Περισσότερα ξενόγλωσσα προγράμματα.

Τόνισε, τέλος, την ανάγκη οι νέοι που ξενιτεύτηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, «αν πειστούν ότι στη χώρα μας υπάρχει σταθερότητα, τα πράγματα θα πάνε γενικά προς το καλύτερο και ότι υπάρχει λόγος να αλλάξουν για δεύτερη φορά τη ζωή τους».

Σε ανάρτησή του στο twitter μετά τη συνάντηση με τους startuppers, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Το σύνθημά μας φέτος στη ΔΕΘ είναι μια απλή λέξη: . Και πραγματικά το πιστεύω ότι μπορούμε. Οι startuppers και οι υπόλοιποι νέοι που συνάντησα σήμερα στα περίπτερα της το έχουν αποδείξει. Αρκεί να το πιστέψουμε όλοι».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή