Δ. Βίτσας: Λύσεις με βάση το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 14:40
UPD:14:41
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις με βάση το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας πως «για εμάς είναι πολύ σημαντικό να εργαζόμαστε όλοι μαζί και όχι κάθε χώρα για τον εαυτό της. Επομένως, η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή του βάρους αποτελεί το βασικό μας στόχο».

Προσερχόμενος στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που πραγματοποιείται στο Ινσμπρουκ της Αυστρίας, ο κ. Βίτσας τόνισε σχετικά την πρόταση για κέντρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως πρέπει να εξεταστούν όλες οι σχετικές περιστάσεις.

«Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι κάθε χώρα από μόνη της θα πρέπει να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του το διεθνές δίκαιο, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ως προς το τι συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όχι από την πρώτη στιγμή, αλλά μετά από κάποιους μήνες», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το αν στο μέλλον οι πρόσφυγες θα μπορούν να ζητούν άσυλο στην Ε.Ε., ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι «η Ε.Ε. έχει την υποχρέωση να παρέχει καταφύγιο στους πρόσφυγες από τους πολέμους. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης. Το θέμα των μεταναστών αποτελεί άλλο ζήτημα, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να εξετάσουμε, εάν πρόκειται για αιτούντες άσυλο, οπότε πρέπει να τους παρασχεθεί καταφύγιο, ή διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή