Τραμπ-Μέρκελ: Μετά τον λεκτικό πόλεμο, δηλώσεις... αγάπης

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 18:28
UPD:18:32
REUTERS/CARLOS BARRIA

Για «καταπληκτική» σχέση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις αβροφροσύνης έρχονται μετά τον λεκτικό πόλεμο Τραμπ - Μέρκελ, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τονίσει πως η Γερμανία είναι «όμηρος της Ρωσίας», με τη Γερμανίδα καγκελάριο να απαντά ότι δεν έχει ανάγκη από μαθήματα αντιμετώπισης απολυταρχικών καθεστώτων.

«Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Και οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σοβαροί όταν μίλησαν μαζί στους δημοσιογράφους στην αίθουσα όπου έγινε η συνάντησή τους.

«Έχουμε μια θαυμάσια συνάντηση. Συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος. Πρόσθεσε ότι εξέθεσε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο αγωγός αυτός, ο Nord Stream 2, θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Η Μέρκελ από την πλευρά της εμφανίστηκε ικανοποιημένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων. Είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και το εμπόριο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «εταίρος» της Γερμανίας. «Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή