ΗΠΑ: To Γκουαντάναμο μπορεί να υποδεχθεί 25 ακόμη κρατούμενους

Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 07:53
UPD:07:59
EPA/MIKE BROWN
A- A A+

Το κέντρο κράτησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στο Γκουαντάναμο μπορεί να υποδεχθεί περίπου 25 επιπλέον φυλακισμένους, στην περίπτωση που η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να μεταχθούν εκεί περισσότεροι τζιχαντιστές, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος Αμερικανός αξιωματικός.

«Έχουμε λιγότερους από πενήντα (κρατούμενους) αυτή τη στιγμή κι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε πιθανόν να αυξηθεί ελαφρά» χωρίς να απαιτηθεί να ενισχυθεί η δύναμη της φρουράς της φυλακής, ανέφερε ο ναύαρχος Κερτ Τιντ, επικεφαλής της μικτής αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Λατινική Αμερική (USSOUTHCOM), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον Ιανουάριο εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει να «παραμείνει ανοικτή» η διαβόητη στρατιωτική φυλακή που καταγγέλλουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ερχόμενος σε πλήρη ρήξη με τις επανειλημμένες προσπάθειες του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει η εγκατάσταση.

Εκατοντάδες τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν αιχμαλωτιστεί στη Συρία και κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), οργάνωση που έχει συμμαχήσει με τον διεθνή αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως η φυλακή στο Γκουαντάναμο ίσως αποδειχθεί χρήσιμη για τη φυλάκιση «πολλών» από αυτούς τους τζιχαντιστές.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαπραγματευθούν τον επαναπατρισμό των ξένων τζιχαντιστών, όμως πολλές χώρες απορρίπτουν το ενδεχόμενο κι η φυλακή στο Γκουαντάναμο, μέσα σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο ανατολικό τμήμα της Κούβας, θεωρείται μια εναλλακτική επιλογή.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μεταχθούν στο κέντρο κράτησης ξένοι τζιχαντιστές από τη Συρία, ο ναύαρχος Τιντ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση. «Δεν ορίζουμε εμείς ποιοι θα μεταφερθούν» στη φυλακή, είπε, προσθέτοντας: «είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όποιον κι αν μας σταλεί».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή