Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 11:39
UPD:11:43
ΑΠΕ ΜΠΕ/Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα της γεώτρησης φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία η κυβέρνηση κρίνει ως πολύ ενθαρρυντικά.

Ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, αλλά και από τις εταιρείες ΕΝΙ και Τοτάλ στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Οι πληροφορίες θέλων το «Καλυψώ» είναι μεγαλύτερο από το «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, που περιέχει 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Σε δημοσιεύμετα γίνεται λόγος για 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια στο «Καλυψώ», ποσότητα που είναι αρκετή να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 20 χρόνια.

Ο κ. Λακκοτρύπης είχε αναφέρει ότι η γεωλογική δομή στο κοίτασμα «Καλυψώ» είναι παρόμοια με του αιγυπτιακού κοιτάσματος - μαμούθ Ζόρ.

Επόμενος γεωτρητικός στόχος είναι η «Σουπιά» στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσα στις επόμενες μέρες. Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανικός κολοσσός Εξον Μόμπιλ αρχίζει εργασίες στο οικόπεδο 10 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, κατά τις επαφές του στην Ιταλία, μετέφερε την «ευαισθησία» της χώρας του για τις δραστηριότητες της ΕΝΙ στη Μεσόγειο, ενώ ειδικότερα για το τεμάχιο 6 φέρεται να ανέφερε ότι εμπεριέχει κινδύνους για τα κατεχόμενα. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή