Ισημερινός: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον Ασάνζ

Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 10:25
UPD:10:27
REUTERS/PETER NICHOLLS

Tην απόφαση του να συνεχίσει να προστατεύσει τον Τζούλιαν Ασάνζ γνωστοποίησε ο Ισημερινός, μετά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να μην ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψής του. Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012. 

Ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο δήλωσε ότι η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει τη στάση του. «Οι αποφάσεις που λαμβάνει ένα δικαστήριο έχουν αναμφίβολα επιπτώσεις, όμως δεν είναι καθοριστικής σημασίας σε ό,τι αφορά την απόφασή μας. Θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε την προστασία μας στον Ασάνζ», ανέφερε. 

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, που εξελέγη τον προηγούμενο Μάιο, υπογράμμισε ότι δεσμεύθηκε «ήδη από την πρώτη ημέρα της θητείας του» να προστατεύσει τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, θεωρώντας ότι «κινδυνεύει η ζωή του».

Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το Κίτο «θα εξακολουθήσει να προσφέρει διεθνή προστασία στον πολίτη Τζούλιαν Ασάντ για όσο καιρό η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο». Το υπουργείο υπογράμμισε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να αναζητεί με τη Βρετανία «μια ικανοποιητική και για τις δύο χώρες λύση η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Χθες η Βρετανίδα δικαστής Έμα Άμπουθνοτ αρνήθηκε να άρει το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει η βρετανική αστυνομία εναντίον του Ασάνζ, επειδή παραβίασε τους όρους της αποφυλάκισής του και βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Εξάλλου στις 13 Φεβρουαρίου το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει, έπειτα από αίτημα του ιδρυτή του WikiLeaks, αν η διατήρηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του είναι προς το δημόσιο συμφέρον, αφού η Σουηδία έθεσε στο αρχείο την υπόθεση βιασμού για την οποία κατηγορείτο.

Ο Μορένο είχε δηλώσει πριν δύο εβδομάδες ότι «συζήτησε με την πρεσβευτή της Βρετανίας» στο Κίτο και συμφώνησαν «να βρουν μαζί μια λύση που θα προστατεύει τη ζωή του Ασάνζ».

Αφού του δόθηκε η υπηκοότητα του Ισημερινού τον προηγούμενο Δεκέμβριο, οι αρχές της χώρας ζήτησαν από το Λονδίνο να αναγνωρίσει τον Ασάνζ ως διπλωματικό πράκτορα, κάτι που θα του έδινε ασυλία και θα του επέτρεπε να βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού χωρίς να συλληφθεί. Όμως η Βρετανία απέρριψε το αίτημα αυτό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δημοφιλή