Εξωφρενικά πολύτιμο και μοναδικό εύρημα

«Η εκδίκηση του πυριτίου» του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη, από την ομάδα «κι όμΩς κινείται», στο θέατρο Ροές, στις 15 και 16 Ιανουαρίου
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018 08:00

Σε ένα μακρινά μελλοντικό δωμάτιο διαστημόπλοιου ανδροειδών μάς μεταφέρει η παράσταση του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη, «Η εκδίκηση του πυριτίου», η οποία παρουσιάζεται από την ομάδα Ελλήνων χορευτών και ακροβατών «κι όμΩς κινείται», στο θέατρο Ροές (Ιάκχου 16 - Γκάζι), τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ.

YIANNIS MARGETOUSAKIS
Στην αρένα μιας και μόνο ερώτησης - απόφασης

Ο Δημήτρης Αποστολάκης σημειώνει: «Ποια είναι η κληρονομιά των πλασμάτων του άνθρακα; Και από ποια μεγάλη κατάρα είναι στιγματισμένα; Τρεις εκδοχές της ίδιας ιστορίας. Με ίδια αρχικά δεδομένα, με ίδια την αρχική σκηνική εικόνα, ακολουθώντας διαφορετικό σεναριακό δρόμο, οπότε και διαφορετική κινησιολογική εξέλιξη, καταλήγουμε σε τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους συμβάντα.

YIANNIS MARGETOUSAKIS

Εξελιγμένα όντα τεχνητής νοημοσύνης, βασισμένης στο πυρίτιο, παρατηρούν έντονη πυρηνική δραστηριότητα στο πλανητικό μας σύστημα, προσεδαφίζονται και παίρνουν μαζί τους τον τελευταίο επιζώντα μιας πυρηνικής καταστροφής. Η ζωή με βάση τον άνθρακα έχει εξαφανιστεί προ πολλού από το Σύμπαν και, άρα, το εύρημα είναι εξωφρενικά πολύτιμο και μοναδικό, όσο το ίδιο το φαινόμενο της ύπαρξης. Η αμφιβολία σε σχέση με την τύχη του πλάσματος διχάζει τους εξωανθρώπινους πρωταγωνιστές, πλάσματα του πυριτίου - δημιουργημένα σε ένα μακρινό παρελθόν από «ανθρώπους» άλλων κόσμων.

Τι είναι αυτό που οι γήινοι ονομάζουν έρωτα, θάνατο, μοίρα; Είναι η αυτοχειρία ύβρις ή ηρωική πράξη αυτοδιάθεσης; Σταματά η ιστορία με τη δημιουργία αντιτύπων; Είναι καταστροφικός ο δυισμός της ανθρώπινης γήινης ζωής; Είναι το απόλυτο Ένα, ο Θεός των προφητικών αποκαλυπτικών κειμένων, τα οξείδια του πυριτίου; Το αρχαίο εκστατικό παρελθόν και το μελλοντικό υπολογιστικό μέλλον σμίγουν τα σπαθιά τους στην αρένα μιας και μόνο ερώτησης - απόφασης, που, ίσως, κρίνει το μέλλον του υπέρ - συστήματος!».

YIANNIS MARGETOUSAKIS
Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, σκηνοθεσία - χορογραφία: Σουγιουλτζή Χριστίνα, μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Σιγανίδης Μιχάλης - Αποστολάκης Δημήτρης, φωτισμός: Αθανασοπούλου Μαρία, σκηνικός χώρος: κι όμΩς κινείται, κατασκευές: Bentancor Camilo, μάσκες - επιμέλεια κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων: Φωκά Μάρθα, κοστούμια: Μάνεση Αγγελική - Μουζάκη Φανή, ηχοληψία: Σάκης Γκίκας, φωτογραφίες: Βιτσαρόπουλος Γιώργος - Μαργετουσάκης Γιάννης. Ερμηνεία: Καραχανίδης Αναστάσης, Λινάρδου Αντιγόνη, Σιγανίδης Μιχάλης, Σουγιουλτζή Χριστίνα, Χαΐνης Δ. Αποστολάκης.

YIANNIS MARGETOUSAKIS
Πληροφορίες

Θέατρο Ροές: Ιάκχου 16 - Γκάζι, τηλ.: 210 3474312. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, προπώληση: 10 ευρώ, φοιτητές - άνεργοι: 7 ευρώ.

gkoul@naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή