Σοβαρά προβλήματα στη Ροδόπη από τις έντονες βροχοπτώσεις

Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017 19:06
UPD:19:08
xronos.gr

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στον νομό Ροδόπης η έντονη βροχόπτωση που εκδηλώθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς πλημμύρισαν κατοικίες και σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι απροσπέλαστα εξαιτίας του όγκου των συσσωρευμένων υδάτων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Παπαλεξίου, το πρόβλημα ξεκινάει από τις λεκάνες απορροής. Όπως είπε, η βροχόπτωση άρχισε από το απόγευμα του Σαββάτου και ξημερώματα Κυριακής το νερό συσσωρεύτηκε και μετά από έξι ώρες γεμίζουν τα ποτάμια».

Σημείωσε ότι αντίστοιχο φαινόμενο είχε σημειωθεί και πριν τρία χρόνια και επισήμανε ότι η ανταπόκριση τόσο της Πολιτικής Προστασίας όσο και της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, με κύριο μέλημα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς για έναν πρώτο απολογισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στάθμη του νερού στο ανάχωμα του χωριού Λοφάριο, καθώς εξακολουθεί να βρέχει αλλά και για την υπερχείλιση, κατά 50 πόντους, του φράγματος της Γρατινής, το οποίο η ΔΕΗ δεν αξιολογεί ως ανησυχητικό δεδομένης της σταθερής μέχρι στιγμής, ροής του, που όμως δίνει επιπλέον νερά.

Στο μεταξύ σύμφωνα με την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στο χωριό Αμάραντα, όπου δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής πραγματοποίησαν 28 απεγκλωβισμούς ατόμων από τις οικίες τους, ενώ απομάκρυναν και περίπου 150 πρόβατα από πλημμυρισμένες σταβλικές εγκαταστάσεις.

Το οδικό δίκτυο στα Αμάραντα και στα γύρω χωριά έχει κοπεί, ενώ είναι κλειστές και οι ιρλανδικές διαβάσεις.

Όσον αφορά στην πόλη της Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκαν 37 αντλήσεις υδάτων και έξι διασώσεις ατόμων από ΙΧ.

Στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, συνέδραμαν πυροσβεστικά κλιμάκια της Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης και Χρυσούπολης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή