Το Κόσοβο αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο

Οργή ΗΠΑ για την απόφαση της Πρίστινα
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 13:22
UPD:13:24
EPA/KUSHTRIM TERNAVA
A- A A+

Η νέα επιτροπή της κυβέρνησης του Κοσόβου για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την επικύρωση της σχετικής διακρατικής συμφωνίας. Η επιτροπή που συστάθηκε από την κυβέρνηση Χαραντινάι απέρριψε το πόρισμα της προηγούμενης επιτροπής, η οποία είχε καθορίσει την συνοριογραμμή, το 2015, σε συνεργασία με Μαυροβούνιους, αλλά και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.

Η πρόταση της ωστόσο δεν κατατέθηκε προς ψήφιση στο κοινοβούλιο του Κοσόβου αφού ήταν αδύνατο να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών. Μεταξύ των πολιτικών που αντιδρούσαν στην επικύρωση της συμφωνίας με το Μαυροβούνιο ήταν και ο νυν πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι. Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου επικύρωσε την σχετική συμφωνία.

Για την κυβέρνηση του Κοσόβου, το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο επιστρέφει στην αρχική φάση, γεγονός που εξόργισε του Αμερικανούς. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κόσοβο εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο εκφράζει την απογοήτευση της για το πόρισμα της νέας επιτροπής προειδοποιώντας ότι η εκκρεμότητα για τα σύνορα οδηγεί στην απομόνωση του Κοσόβου. «Τα συμπεράσματα της νέας κυβερνητικής επιτροπής για την οριοθέτηση των συνόρων είναι αβάσιμα, παραπλανητικά και εσφαλμένα. Η προηγούμενη πρόταση συμφωνίας έλαβε ως βάση την συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων του 1974 και δεν συντρέχουν λόγοι αμφισβήτησης της. Η καθυστέρηση στην διαδικασία επικύρωσης θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις του Κοσόβου με τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οδηγεί στην απομόνωση», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Πρίστινα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο αποτελεί προϋπόθεση που έθεσε η Ε.Ε. για να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου.

Οι αντιρρήσεις που προβάλλουν κυβερνητικά κόμματα του Κοσόβου, αλλά και οι εθνικιστές της αντιπολίτευσης για την οριοθέτηση των συνόρων αφορούν την διεκδίκηση έκτασης 80.000 στρεμμάτων ορεινής γης, η οποία σήμερα ανήκει στο Μαυροβούνιο.

Ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι ζητάει διεθνή διαιτησία, ωστόσο, το Μαυροβούνιο αρνείται να δώσει την συγκατάθεση του υποστηρίζοντας ότι τα σύνορα είναι αδιαπραγμάτευτα και είχαν καθοριστεί οριστικά το 1974 με την διοικητική διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή