Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Τα εσωτερικά μυστικά των χάλκινων αγαλμάτων

Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 09:00

Ο Έφηβος των Αντικυθήρων. Υστεροκλασικό έργο γύρω στα 340-330 π.Χ. (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/TAΠΑ).

Τις αόρατες, εσωτερικές στηρίξεις των χάλκινων αγαλμάτων θα αποκαλύψει, σήμερα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η δράση «Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους».

Κατασκευή εσωτερικού σκελετού στήριξης του ελληνιστικού χάλκινου αλόγου με αναβάτη από το Αρτεμίσιο στο εργαστήριο συντήρησης μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου τη δεκαετία του 1970 (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/TAΠΑ).

Ο Έφηβος των Αντικυθήρων, ο εντυπωσιακός Ποσειδώνας καθώς και το άλογο και ο αναβάτης (τζόκεϋ), που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Αρτεμισίου, είναι κάποια από τα εντυπωσιακά μνημειώδη χάλκινα αγάλματα που θα έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Μουσείου. Με τη βοήθεια προβολής θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη του τρόπου της κρυφής στήριξής τους από τη χρήση εσωτερικών σκελετών που πληγώνουν τα τοιχώματα του έργου στις νέες ανοξείδωτες, αντιστρεπτές και ελεγχόμενες στηρίξεις.

Εσωτερικός σκελετός στήριξης της δεκαετίας του 1970 στο άλογο του Αρτεμισίου (©TAΠΑ, δημοσιευμένο στο Καλλιπολίτης 1972).

Το «Ανοιχτό Μουσείο», είναι μια πρωτότυπη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που στόχο έχει να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε Μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι παρουσιάσεις, με διάρκεια από μισή έως μία ώρα, περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης. Με την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.

Άποψη του εργαστηρίου συντήρησης μεταλλοτεχνίας (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ TAΠΑ).

Πληροφορίες
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13:00-20:00, Τρίτη - Κυριακή 09:00-16:00
Για την παρακολούθηση απαιτείται δήλωση συμμετοχής μια ημέρα πριν στο τηλέφωνο 213214 4817 , 213214 4856/-4858/-4866/-4893. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 30 μόνο άτομα. Απαραίτητη είναι η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο (γενική είσοδος: 5 ευρώ).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή