Μικρή «δεξαμενή» εθελοντών δοτών η Ελλάδα

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 11:37
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή κ. Μ.-Αθανάσιο Δημόπουλο, η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, όπως της καρδιάς, του ήπατος, του πνεύμονα και των νεφρών.

Με αφορμή την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις. 

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή κ. Μ.-Αθανάσιο Δημόπουλο, η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, όπως της καρδιάς, του ήπατος, του πνεύμονα και των νεφρών. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.

Χωρίς όμως κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων / Ε.Ο.Μ. κ. Ανδρέας Καραμπίνης, δυστυχώς οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της. Όπως είπε, η χώρα μας διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου 10% του πληθυσμού έχουν εγγραφεί ως εθελοντές δότες με αποτέλεσμα να έχει αυτή τη στιγμή 130.000.

Κατά συνέπεια, σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Έλληνες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες εύρεσης ενός συμβατού δότη, καθώς εξαρτώνται δυσανάλογα πολύ από την παγκόσμια δεξαμενή δοτών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Ο πρύτανης κ.  Δημόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβάσεων του ΕΚΠΑ σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η δωρεά οργάνων, και τόνισε την ανάγκη όλοι μαζί, θεσμικοί φορείς και κοινωνία των πολιτών, να προσπαθήσουν να αλλάξουν τα δεδομένα στη δωρεά οργάνων και μυελού.

Ενώ ο καθηγητής και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Πέτρος Σφηκάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών γενικότερα σε θέματα Υγείας και ειδικότερα των μαθητών στην Αγωγή Υγείας με κατάλληλα προγράμματα.

Όπως είπε, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύψιστη πράξη της δωρεάς ιστών και οργάνων. Την ώρα που οι ανάγκες των ασθενών παραμένουν μεγάλες αλλά η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί τεράστιο εμπόδιο στη διενέργεια μιας μεταμόσχευσης, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η γνώση του κοινωνικού συνόλου μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή