Παράδοξες ζαριές σε μια απελευθερωτική παρτίδα τάβλι

«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, στο θέατρο Αποθήκη
Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 09:05
Nikolas Kominis

Οι ήρωες της ρεαλιστικής και σπαρακτικής κωμωδίας του Δημήτρη Κεχαΐδη, «Το τάβλι», δυο χρόνια μετά την τελευταία τους ζαριά, κάθονται ξανά στην αυλή τους για άλλη μια παρτίδα, στην παράσταση που παρουσιάζεται από τα Αθηναϊκά Θέατρα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου, στο θέατρο Αποθήκη (Σαρρή 40), κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Δύο κολλητοί, φίλοι και συγγενείς, τσακώνονται, γελάνε, φιλοσοφούν και, κάπου κάπου, συμφωνούν. Επιδίδονται σε ένα γνήσιο ελληνικό σπορ: το τάβλι. Ο Φώντας είναι ο εγκέφαλος πίσω από το τρομερό σχέδιο που θα τους φέρει χρήματα και θα τους «μπάσει», αυτόν και τον Κόλια, στην ελίτ της κοινωνίας. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του: «Εγώ δεν είμαι για μικρομάγαζα και λιμανάκια ήσυχα. Κατάλαβες; Εγώ είμαι καμικάζι!».

Η σκέψη ενός λαού δεν είναι θέμα χρώματος

NIKOLAS KOMINIS

Ο Δημήτρης Λάλος προσεγγίζει το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη, επιλέγοντας δύο παράδοξους πρωταγωνιστές, τον Σαμουήλ  Ακίνολα και τον Στέφανο Μουαγκιέ, και έτσι το «απελευθερώνει». Όπως ο ίδιος τονίζει: «Μεταφέρουμε το κέντρο του έργου, φωτίζοντας όχι μόνο το ρατσιστικό και ταξικό θέμα που θέτει ο Κεχαΐδης με αυτό το εμβληματικό κείμενο, αλλά το προχωράμε και λίγο παρακάτω. Δηλαδή, όχι μόνο πως μπορεί να εκμεταλλευτεί η μία φυλή την άλλη ή μια τάξη την άλλη, αλλά, τελικά, πως ο άνθρωπος είναι έτοιμος να πουλήσει τον άνθρωπο με κάθε κόστος!».

Είναι η πρώτη φορά, που ένα νεοελληνικό έργο ανεβαίνει από δύο Έλληνες αφρικανικής καταγωγής. Με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύεται ότι η σκέψη ενός λαού δεν είναι θέμα χρώματος, δεν είναι θέμα DNA, είναι απλώς μεταδοτική. Οι δύο ήρωες αυτοσαρκάζονται, ακροβατώντας ανάμεσα στην αιώνια ελληνική τσαντίλα, τη φιλία και την αλληλοεξάρτηση.

«Γιατί θέλεις να εκμεταλλευτείς έναν άνθρωπο; Βοήθησέ τον».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος, σκηνικά: En Route Architects - Hannes Livers Gutberlet - Κατερίνα Κούρκουλα, κοστούμια: Κριστέλ Καπερώνη, σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μαυρίδης, βοηθός σκηνοθέτη: Κριστέλ Καπερώνη, παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα. Παίζουν: Σαμουήλ Ακίνολα και Στέφανος Μουαγκιέ.

Πληροφορίες

Θέατρο Αποθήκη: Σαρρή 40 - Αθήνα, τηλ.: 210 3253153. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα: 20:00 και Τρίτη: 21:00. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 13 έως 15 ευρώ. Κρατήσεις - αγορά εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876 και 211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr και viva.gr.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή