Προς μεγάλη νίκη του Τσέχου μεγιστάνα Μπάμπις στις βουλευτικές εκλογές

Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017 17:50
UPD:18:28
REUTERS/DAVID W CERNY

Μεγάλη νίκη του Τσέχου μεγιστάνα Αντρέι Μπάμπις στις βουλευτικές εκλογές δείχνουν οι προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με αυτές, το κόμμα του ΑΝΟ (Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών) εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει το 30,74% των ψήφων και θα έχει προβάδισμα περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο κόμμα, με βάση τα αποτελέσματα του 77,65% των εκλογικών τμημάτων. Δεύτερο κόμμα φαίνεται πως αναδεικνύεται το ακροδεξιό SPD, με 11,7%.

Το ΑΝΟ θα γίνει το πρώτο κόμμα που θα σπάσει την πολυετή παράδοση διακυβέρνησης της χώρας από δύο παραδοσιακά κόμματα -της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς- υποδηλώνοντας μια αλλαγή στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο όπου η μεγάλη εισροή προσφύγων έχει προκαλέσει αύξηση της δημοτικότητας κομμάτων διαμαρτυρίας.

EURONEWS

Σε δηλώσεις του ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΑΝΟ Γιάροσλαβ Φάλτινεκ είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, όχι να αυξήσουμε τους φόρους.

Πρόσθεσε ότι θα προτείνει συνομιλίες στους εταίρους της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού πρώτα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Φάλτινεκ ανέφερε ακόμη ότι ο ηγέτης του κόμματος ΑΝΟ Αντρέι Μπάμπιςθα πρέπει να είναι ο νέος πρωθυπουργός καθώς οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι τον εμπιστεύονται.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα, που εκτιμάται ότι θα λάβουν το 7,2%, πρόκειται να σημειώσουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά τους μετά τη ειρηνική διάσπαση της χώρας με τη Σλοβακία το 1993.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που ηγούνται της απερχόμενης τρικομματικής κυβέρνησης συμμαχίας, δεν θα ηγηθούν των συνομιλιών για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης έπειτα από το εκλογικό πλήγμα που υπέστησαν, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος Μίλαν Τσόβανετς στο πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Με βάση τις προβλέψεις, το κόμμα θα έρθει στην πέμπτη θέση με περίπου 7,3% των ψήφων.

«Προς το παρόν δεν θα ηγηθούμε των συνομιλιών, θα ήταν για γέλια με 8%» δήλωσε ο Τσόβανετς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή