Γ. Δραγασάκης: Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 11:52
UPD:12:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έφερε ως παράδειγμα το έργο του Μετρό, όπου, όπως είπε, υπήρξε σεβασμός στος αρχαιότητες που βρέθηκαν, και το έργο προχώρησε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

«Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει, χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες, ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι «κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έφερε ως παράδειγμα το έργο του Μετρό, όπου, όπως είπε, υπήρξε σεβασμός στις αρχαιότητες που βρέθηκαν, και το έργο προχώρησε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Ανέφερε ακόμα ότι μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον ένα λειτουργικό μοντέλο διαβούλευσης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι απόψεις και των ειδικών και των αρμοδίων αρχών ώστε να μην καθυστερούν τα έργα αλλά να κινούνται σε ένα πλαίσιο κανόνων.

Ερωτηθεις εάν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε πως πλέον η διαπραγμάτευση έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις, ενώ παράλληλα σημείωσε πως και η Γερμανία όπως και οι υπόλοιποι εταίροι επιθυμούν τη λήξη των προγραμμάτων της Ελλάδας και το τέλος της επιτροπείας.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε αυτό καθαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα υπογραμμίζοντας πως «δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη όπως λειτουργεί δρα ως 'θερμοκήπιο' για την ακροδεξιά». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί «ένας προοδευτικός πόλος σε κλίμακα Ευρώπης για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας» και συμπλήρωσε πως «καθένας μόνος του δεν μπορεί ν' αλλάξει πολλά στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητες ευρύτερες συμμαχίες που ν' απαντούν στις ανάγκες των κοινωνιών».

Στο ερώτημα για την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ολοκλήρωση της έγκαιρης ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης, είπε ότι είναι πανέτοιμη και ζήτησε και οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε πως και στο παρελθόν οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο των προηγούμενων αξιολογήσεων δεν οφείλονταν στην Ελλάδα αλλά στις διαφωνίες των εταίρων μας. Πάντως, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση από την πλευρά της μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τον Νοέμβριο, θα έχει ολοκληρώσει το 80% των προαπαιτούμενων.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είπε ότι «ο κ. Ντέισελμπλουμ μίλησε ευθέως για "καθαρή έξοδο" από το Πρόγραμμα, κάτι άκρως ενθαρρυντικό. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση. Τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει το ειδικό καθεστώς επιτροπείας. Η έξοδος από τα Μνημόνια είναι προϋπόθεση για να σχεδιάσει η χώρα το μέλλον της».

Ερωτηθείς για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τα ερωτηματικά από το ΔΝΤ ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε ό,τι χρειαζόταν ώστε οι τράπεζες να ξαναγίνουν τράπεζες. Το 2015 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν επιτυχώς. Την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Έκτοτε υπάρχουν μόνο θετικές εξελίξεις για τη χώρα και την οικονομία».

Γενικά για τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, ο κ Δραγασάκης είπε πως όταν η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο δεν ζητήθηκε περαιτέρω έλεγχος των τραπεζών, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναρωτήθηκε μήπως ενδεχομένως κάποιοι επιθυμούν μέσω της Ελλάδας να λύσουν άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος και στην αντίδραση του Χρηματιστηρίου αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές είπε: «Η στάση του ΔΝΤ έχει προκαλέσει σύγχυση. Είναι καθήκον όλων των αρμόδιων Θεσμών και Αρχών να αποκρούσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Όσον αφορά το πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Πειραιώς, σημεία του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «από θέση αρχής, η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτη στάση υπέρ της πλήρους διαφάνειας στον τραπεζικό χώρο», ωστόσο -όπως διευκρίνισε- πόρισμα η κυβέρνηση δεν έχει στα χέρια της. Καταλόγισε επίσης ανεύθυνη διαχείριση των πληροφοριών, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν έχει ούτε την υποστήριξη ούτε την ανοχή της κυβέρνησης. «Όχι στο κουκούλωμα, όχι στην ενοχοποίηση αλά καρτ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγασάκης. Όπως ανέφερε, «σημαντικά θέματα όμως -και για τον τραπεζικό χώρο- δεν μπορούν να προσεγγίζονται μέσω διαρροών, που φανερώνουν ανεύθυνη διαχείριση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή