Σε πύρινο κλοιό Βαρνάβας, Κάλαμος και Καπανδρίτι

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 11:15
UPD:15:31
A- A A+

Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό δίνουν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο αυτό της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική, ενώ σε πύρινο κλοιό είναι και το Καπανδρίτι.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαγιάννης, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Δύο στρατόπεδα, δύο κατασκηνώσεις και ένα μοναστήρι χρειάστηκε να εκκενωθούν, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχτεί πολλά σπίτια σε Κάλαμο και Βαρνάβα. 

Το πύρινο μέτωπο στον Κάλαμο είναι πλέον σε ύφεση, αν και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Από χθες οι φλόγες έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές περισσότερες από 20 οικίες.

«Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε χθες, στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή, αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτουργήσουν οι κρουνοί» είπε στο Πρακτορείο FM o αντιδήμαρχος Ωρωπού Κώστας Δέδες.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια».

Στον Κάλαμο η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ενώ στην περιοχή του Βαρνάβα, ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αποκατάστασή της αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Τα σπίτια που κάηκαν ήταν από τις πρώτες ώρες του απογεύματος. Το βράδυ δεν είχαμε σπίτια καμένα, όπως και σήμερα. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο μεμονωμένο γιατί υπάρχουν σπίτια διάσπαρτα, μεμονωμένα και στο δάσος και σε αγροτικές περιοχές, αλλά οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν, καθώς είναι καλά θωρακισμένοι», ανέφερε με τη σειρά του στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης τόνισε ότι απειλείται το Μικροχώρι και υπάρχει ενημέρωση για εκκένωση σπιτιών.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή