Ελάχιστες οι αποδείξεις για τη θεραπεία λεπτών τριχών, ξηρού δέρματος και εύθραυστων νυχιών με συμπληρώματα

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 13:39
SHUTTERSTOCK

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής που αφορούν τη θεραπεία των λεπτών τριχών, του ξηρού δέρματος και των εύθραυστων νυχιών όπως ανέφερε πρόσφατα σε δημοσίευμα της washingtonpost, o βοηθόw καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Harvard, Pieter Cohen.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, υπάρχει πλήθος προϊόντων στην αγορά τα οποία ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην αποφυγή αραίωσης των μαλλιών,  εξαλείφουν τις λεπτές γραμμές στο δέρμα και διορθώνουν τα ξηρά και εύθραυστα νύχια. Μεταξύ αυτών είναι ένα πλήθος από συμπληρώματα διατροφής, μερικά από τα οποία κοστίζουν και 100 δολάρια.

Αυτά περιέχουν συνήθως αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α, C και Ε ή το συνένζυμο Q10, καθώς και βιοτίνη, μια βιταμίνη συμπλέγματος Β.  Επίσης, πολλά συμπληρώματα περιέχουν ανόργανα άλατα, μαγγάνιο και σελήνιο ή  λιπαρά οξέα από ψάρια και λιναρόσπορο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ανεπάρκειες των παραπάνω θρεπτικών ουσιών, αν και ασυνήθιστες, μπορούν να προκαλέσουν φθορές στα μαλλιά - και, μερικές φορές, αλλάζουν και το δέρμα και τα νύχια. Με την πάροδο του χρόνου, για παράδειγμα, η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών Α και Ε μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στην επιδερμίδα, ενώ, μια ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει έκζεμα και απώλεια μαλλιών.

Αλλά μπορεί ένα χάπι να αποκαταστήσει τις ελλείψεις στα νύχια και το δέρμα σας; Τι λέει η επιστήμη….

Για τους υγιείς ανθρώπους, δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι τα συμπληρώματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. «Δεν γνωρίζω κανένα ισχυρό δεδομένο που να υποδεικνύει ότι οποιαδήποτε συμπληρώματα μπορούν να θεραπεύσουν τη φυσική, γήρανση ή την τριχόπτωση ή να σας δώσουν πιο υγιές δέρμα», λέει ο Pieter Cohen, βοηθός καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard και ειδικός στα διαιτητικά συμπληρώματα.

Δύο μελέτες της δεκαετίας του 1990 διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα βιοτίνης μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση μαλακών, εύθραυστων νυχιών. Αλλά οι μελέτες ήταν μικρές και δεν διεξήχθησαν αυστηρά, και δεν έχουν διεξαχθεί μετ-αναλύσεις, λέει ο Cohen. «Δεν υπάρχει δηλαδή τίποτα συγκεκριμένο, το οποίο θα με οδηγήσει στο να τα συστήσω σε κάποιον από τους ασθενείς μου», προσθέτει.

Τι γίνεται αν έχετε έλλειψη βιταμινών;

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετές από τις θρεπτικές ουσίες σε αυτά τα συμπληρώματα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις ένα ιατρικό πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ή να επηρεάσει τα μαλλιά, τα νύχια ή το δέρμα σας. Για παράδειγμα τα άτομα που λαμβάνουν μακροχρόνια αντιβιοτικά ή χρησιμοποιούν αντιεπιληπτικά φάρμακα  είναι πολύ πιθανό να είναι ανεπαρκείς σε βιοτίνη. Επίσης, ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και ξηρά μαλλιά ενώ, η αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια.

«Αν αντιμετωπίζετε χρόνια τριχόπτωση, προβλήματα νυχιών και δέρματος χωρίς σαφή λόγο, τότε μιλήστε με το γιατρό σας» συμβουλεύει ο Consumer Reports’ chief medical adviser,  Marvin M. Lipman, «Εάν δεν εμφανιστεί τίποτα μετά από κατάλληλες εξετάσεις, επειδή δεν έχουμε μια καλή εξέταση αίματος για την ανίχνευση ανεπάρκειας βιοτίνης, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα για τρεις μήνες», λέει και συμπληρώνει «Επειδή όμως, μπορεί να παρεμβαίνει στον έλεγχο του θυρεοειδούς για παράδειγμα, πρέπει πριν το πάρετε να ενημερώσετε το γιατρό σας».

Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει ο κ. Lipman, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να περιέχουν ουσίες που δεν περιλαμβάνονται στην ετικέτα ή έχουν πολύ λιγότερο ή περισσότερο από ένα συστατικό από ό, τι υπόσχονται. Για παράδειγμα, το 2008, μια μάρκα πολυβιταμινών βρέθηκε να έχει 200 ​​φορές την επισημασμένη συγκέντρωση σεληνίου - αφού είχε προκαλέσει τριχόπτωση και αποχρωματισμένα, εύθραυστα καρφιά σε περίπου 200 άτομα σε 10 κράτη.

Διαχειριστείτε τη ζημιά

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της ζημιάς είναι η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης μέσω της διατροφή μας.  Όπως λένε χαρακτηριστικά, «Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σας. Αλλά το να λαμβάνετε 30% των ημερήσιων θερμίδων σας από πρωτεΐνες (κατά προτίμηση άπαχες) μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα μαλλιά σας και τα νύχια σας σε πολύ καλή φόρμα».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή