Κένυα: Εκτεταμένη νοθεία καταγγέλλει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Οντίνγκα

Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 12:17
UPD:12:25
REUTERS/THOMAS MUKOYA

Στη συνέντευξη που έδωσε, ο Ρ. Οντίνγκα κάλεσε τους οπαδούς του να παραμείνουν ήρεμοι, αλλά πρόσθεσε: «Δεν ελέγχω τον λαό».

Ο επικεφαλής της κενυατικής αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι χάκερ παραβίασαν στη διάρκεια της νύκτας τα συστήματα πληροφορικής και τη βάση δεδομένων της εκλογικής επιτροπής της Κένυας με αποτέλεσμα να υπάρχει «μαζική και εκτεταμένη» εκλογική νοθεία που ακυρώνει την ανακοινωθείσα νίκη του απερχόμενου προέδρου Ουχούρου Κενιάτα.

Λίγο αργότερα, ο κ. Οντίνγκα έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του Twitter τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος έλαβε 8,1 εκατομμύρια ψήφους και ο Κενυάτα 7,2 εκατομμύρια.

Στη συνέντευξη που έδωσε, ο Ρ. Οντίνγκα κάλεσε τους οπαδούς του να παραμείνουν ήρεμοι, αλλά πρόσθεσε: «Δεν ελέγχω τον λαό». Ο υπαρχηγός του, Καλόνζο Μουσιόκα, απηύθυνε επίσης έκκληση για ηρεμία, όμως δήλωσε ότι η αντιπολίτευση μπορεί να ζητήσει αργότερα την ανάληψη «δράσης», το είδος της οποίας δεν διευκρίνισε.

EURONEWS

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων λίγη ώρα αφού ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Κένυας είχε μιλήσει σε μια ομάδα 100 υποστηρικτών του στη δυτική πόλη Κισούμου, που αποτελεί προπύργιό του. Οι άοπλοι οπαδοί, οι οποίοι φώναζαν «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς τον Ράιλα», διαλύθηκαν.

Στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής αναφερόταν ότι ο Κενιάτα προηγείται με 55,1% των καταμετρημένων ψήφων έναντι 44% του Οντίνγκα - μια διαφορά σχεδόν 1,4 εκατ. ψήφων με καταμετρημένες τις ψήφους του 80% των εκλογικών τμημάτων.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε αργότερα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι «όλα πάνε καλά».

Ο Κενιάτα, 55χρονος επιχειρηματίας που επιδιώκει μια δεύτερη πενταετή θητεία, είχε το προβάδισμα από την αρχή της καταμέτρησης μετά την ψηφοφορία της Τρίτης, η οποία διεξήχθη ειρηνικά και αποτέλεσε την κορύφωση ενός σκληρού προεκλογικού αγώνα ανάμεσα στους επικεφαλής δύο πολιτικών δυναστειών της Κένυας.

Όμως ο Ρ. Οντίνγκα, 72χρονος πρώην πολιτικός κρατούμενος και αυτοχαρακτηριζόμενος αριστερός, απέρριψε τα αποτελέσματα ως «παραποιημένα» και ανακοίνωσε την εκτίμηση του κόμματός του για την καταμέτρηση των ψήφων, λέγοντας ότι έχει μεγάλο προβάδισμα επί του Ουχούρου Κενιάτα, αντίθετα απ' ό,τι έδειξαν τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από την εκλογική επιτροπή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή