Ψηφίστηκε το φορολογικό ν/σ - Απέσυρε δύο διατάξεις η κυβέρνηση

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 20:53
UPD:07/06/2017 00:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι διατάξεις περιλαμβάνοντας στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου εντάχθηκαν «ουρές» από τα προαπαιτούμενα και το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή.

A- A A+

Στην απόσυρση δύο διατάξεων, οι οποίες συνάντησαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, προχώρησε η κυβέρνηση.

Οι διατάξεις περιλαμβάνονταν στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου εντάχθηκαν «ουρές» από τα προαπαιτούμενα και το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Πρόκειται για το άρθρο 16 για την απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής φόρου υπεραξίας (15%) στην πώληση ή μίσθωση ακινήτων μεταξύ επιχειρήσεων και η διάταξη με την οποία δινόταν η δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει φορολογικές πληροφορίες από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από «επαγγελματικό απόρρητο».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει δύο μέρη. Με το πρώτο, ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη οδηγία για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φοροαποφυγής.

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου έχουν περιληφθεί και άλλες διατάξεις, με τις οποίες, μεταξύ άλλων:

  • Παρέχονται φορολογικά κίνητρα στους υποκείμενους ΦΠΑ που παράγουν και εμπορεύονται είδη σίτισης ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στην προσπάθεια καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών.
  • Δεν συνυπολογίζεται για τα έτη 2017 και 2018 (ίσχυε ειδικά για το 2016) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Η κυβέρνηση έχει αιτιολογήσει ότι πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους φορολογουμένους προκειμένου να ελέγξουν τους δασικούς χάρτες και να προβούν σε διορθώσεις.
  • Αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των κατασχεθέντων χερσαίων, εναέριων και πλωτών μέσων, λόγω διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος και μειώνεται το χρονικό διάστημα των κατασχεθέντων πλωτών μέσων, μετά την παρέλευση του οποίου δύναται να εκποιηθούν ή να διατεθούν.
  • Για όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται εφεξής πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που τηρούνται απλογραφικά βιβλία, και 1.000 ευρώ για διπλογραφικά. Επίσης, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγαθά ή υπηρεσίες άνω των 500 ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται στα 100 ευρώ ανά παράβαση.
  • Ρυθμίζονται φορολογικά θέματα της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» και των άμεσων θυγατρικών της. Οι θυγατρικές εταιρείες θεωρείται ότι έχουν περαιώσει οριστικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για τις αντίστοιχες διαχειριστικές περιόδους ή φορολογικά έτη, εφόσον στα ετήσια φορολογικά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν ή πρόκειται να εκδοθούν δεν υπάρχουν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση που υπάρχουν παραβάσεις, ο φορολογικός έλεγχος περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στις παραβάσεις αυτές. Δηλαδή εάν ο έλεγχος εντοπίσει εκ των υστέρων και άλλες παραβάσεις, για αυτές δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή