Τίτλοι τέλους για τα drones παροχής Ίντερνετ της Google: Τερματισμός του Project Titan

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 16:14
UPD:16:15
REUTERS/NEIL HALL
A- A A+

Η Google επιβεβαίωσε ότι τερμάτισε το πρόγραμμά της για παροχή πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω drones, Project Titan. Το πρόγραμμα προοριζόταν να λειτουργεί συμπληρωματικά στο Project Loon (με χρήση αεροστάτων για τον ίδιο σκοπό), για παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, τα αεροσκάφη, που κινούνταν με ηλιακή ενέργεια, αντιμετώπισαν τεχνικές δυσκολίες και προβλήματα χρηματοδότησης.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, το blog 9to5 Google είχε αποκαλύψει πως το Titan στην πραγματικότητα είχε λάβει τέλος από τις αρχές του 2016. Σε ανακοίνωση του Χ, του τμήματος της Google στο οποίο υπαγόταν το Titan, επιβεβαιώθηκε ο τερματισμός του προγράμματος: «Το Titan περιήλθε στο Χ στα τέλη του 2015. Τερματίσαμε την έρευνά μας πάνω στα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα μεγάλου υψομέτρου για πρόσβαση στο Ίντερνετ λίγο μετά» αναφέρθηκε σχετικά- ενώ συμπληρώνεται πως, συγκριτικά, το Project Loon παρουσιάζει πολύ καλύτερη τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα όσον αφορά στην παροχή πρόσβασης στο Ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Η Google είχε αγοράσει την Titan Aerospace το 2014- την οποία φέρεται να διεκδικούσε και το Facebook, που δουλεύει επίσης πάνω στη χρήση drones για παροχή πρόσβασης στο Ίντερνετ. Ωστόσο, αφού οι δοκιμαστικές πτήσεις άρχισαν το 2015, υπήρξαν αναφορές πως το Titan αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα και ξέμενε από χρήματα. Επίσης, στα μέσα του 2015, σημειώθηκε συντριβή στην έρημο της Αριζόνα, που αργότερα αποδόθηκε σε πρόβλημα στα φτερά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πολλοί από το προσωπικό του Titan μετατέθηκαν αλλού, όπως στο Project Loon και το Wing, ένα τμήμα που ασχολείται με παραδόσεις δεμάτων με drones.

Σημειώνεται πως προβλήματα αντιμετωπίζει και το αντίστοιχο πρόγραμμα του Facebook: Drone (Aquila) της εταιρείας συνετρίβη σε δοκιμαστική πτήση τον Ιούνιο, ενώ ένας από τους δορυφόρους της καταστράφηκε σε έκρηξη νωρίς το 2016.

Προτεινόμενα για εσάς