ΟΗΕ για Χαλέπι: Αντάρτες χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 21:15
UPD:21:37
REUTERS/OMAR SANADIKI

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε πως η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ασκούν πλέον ουσιαστικά τον έλεγχο στο Χαλέπι.

A- A A+

Σαν ανθρώπινες ασπίδες χρησιμοποιούν τους αμάχους στο ανατολικό Χαλέπι οργανώσεις των ανταρτών, εμποδίζοντάς τους να φύγουν από τις πολιορκημένες συνοικίες, σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Η επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι έλαβε καταγγελίες πως οργανώσεις της αντιπολίτευσης εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν και ότι μαχητές της αντιπολίτευσης αναμιγνύονται με τον πληθυσμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οι άμαχοι να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν.

Η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο το οποίο ιδρύθηκε το 2011 από τον ΟΗΕ με αποστολή να συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα όπου μαίνεται τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια μια όλο και πιο περίπλοκη ένοπλη σύρραξη.

Η επιτροπή έκανε επίσης λόγο για «πολλές πληροφορίες περί παραβιάσεων που διαπράττονται από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις (...) κυρίως εξωδικαστικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και αναγκαστικές στρατολογίες».

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε πως η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ασκούν πλέον ουσιαστικά τον έλεγχο στο Χαλέπι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τετάρτη να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση της εκκένωσης των αμάχων και της δυνάμεων της αντιπολίτευσης από το ανατολικό Χαλέπι όσο το δυνατόν συντομότερα, όπως έγινε γνωστό από πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες επισήμαναν την ανάγκη να αποφευχθούν οι παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προσφέρει προσωρινό καταφύγιο και ανθρωπιστική βοήθεια μετά το άνοιγμα των ασφαλών διαδρόμων.

Νωρίτερα, η Ρωσία, σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγόρησε τους αντάρτες ότι ξεκίνησαν εκ νέου τις βιαιοπραγίες, την ώρα που η Τουρκία, υπέρμαχος της συριακής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε κατηγορίες κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή