Ζάννειο: Ένα ιστορικό σχολείο του Πειραιά «αποκαλύπτεται»

Το βιβλίο του Κων/νου Π. Μπέλση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016 08:05
UPD:11/12/2016 22:08

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο του Κωνσταντίνου Π. Μπέλση με τίτλο: «Ένα ιστορικό σχολείο του Πειραιά “αποκαλύπτεται” - Ζάννειο (1956 - 1986), Τα πρώτα 30 χρόνια». Πρόκειται για μία πρωτότυπη έρευνα βασισμένη σε αδημοσίευτο αρχειακό υλικό αναφορικά με τη ζωή και τη λειτουργία του Ζαννείου, ενός ιστορικού πειραματικού σχολείου του Πειραιά, το οποίο μάλιστα εφέτος κλείνει ακριβώς 60 χρόνια εκπαιδευτικής προσφοράς.

Η έρευνα καλύπτει τα πρώτα 30 χρόνια  λειτουργίας του σχολείου ως την καταξίωσή του (1956-1986), όταν δηλαδή από τριτάξιο επαγγελματικό μετεξελίχθηκε σταδιακά σε Πειραματικό Τεχνικό εξατάξιο Γυμνάσιο και μετά το 1981 σε Πειραματικό/Πρότυπο Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο). Μεθοδολογικά η μελέτη χρησιμοποιεί το Ζάννειο ως πρίσμα ιστορίας.

     
Με αφορμή την ιστορία του ο συγγραφέας - ιστορικός παρακολουθεί γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο εν πολλοίς ασκήθηκε, από τη δεκαετία του ’50 ως τα μέσα της δεκαετίας του ’80, η εκπαιδευτική πολιτική του ελληνικού κράτους, τα οράματα των εμπνευστών, τις πρωτοποριακές εκπαιδευτικές τομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και τα λάθη, τις παραλείψεις, τις παλινωδίες.

Απώτερος σκοπός, να προκληθεί ένας δημιουργικός αναστοχασμός για το παρόν και το μέλλον. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «ας αναλογιστούμε τι δεν πήγε σωστά στο παρελθόν, για ποιους λόγους και σε τι αποτύχαμε, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, τι πρέπει να διορθώσουμε ή να ξαναεπιχειρήσουμε. Ίσως έτσι πετύχουμε σήμερα σε ό,τι αποτύχαμε χθες».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή