Πούτιν προς Ερντογάν: Εύχομαι να αποκαταστήσετε πλήρως την τάξη στην Τουρκία

Θετικό κλίμα στη συνάντηση των δύο προέδρων
Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016 16:39
UPD:16:41
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Καλωσορίζοντας τον κ. Ερντογάν σε μεγαλοπρεπή αίθουσα του παλατιού Κονσταντινόφσκι, σε απόσταση 15 χλμ. νότια της Αγίας Πετρούπολης, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την Αγία Πετρούπολη, ότι ελπίζει η Άγκυρα να μπορέσει να αποκαταστήσει πλήρως την τάξη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι η Μόσχα αντιτίθεται πάντα σε αντισυνταγματικές ενέργειες.

Το ταξίδι του κ. Ερντογάν στη Ρωσία πραγματοποιείται ενώ οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι τεταμένες εξαιτίας ανησυχιών για τον χειρισμό από την Άγκυρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, κατά το οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.

Ο κ. Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον πρόεδρο της Τουρκίας για να προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τοποθετήθηκε ως αξιόπιστος σύμμαχος, παρόλο που οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα είχαν περιέλθει σε κρίση εξαιτίας της κατάρριψης από την Τουρκία ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015 κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Καλωσορίζοντας τον κ. Ερντογάν σε μεγαλοπρεπή αίθουσα του παλατιού Κονσταντινόφσκι, σε απόσταση 15 χλμ. νότια της Αγίας Πετρούπολης, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, για τις οποίες είπε ότι έπεσαν από ένα ιστορικά υψηλό σημείο σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

EURONEWS

«Η σημερινή επίσκεψή σας, την οποία πραγματοποιήσατε παρά την πραγματικά περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει ότι θέλουμε όλοι να επανεκκινήσουμε τον διάλογό μας και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε ο κ. Πούτιν, πριν οι δύο άνδρες αποσυρθούν για συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας προσέφερε στη συνέχεια ηθική υποστήριξη στον κ. Ερντογάν σε σχέση με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

«Θέλω και πάλι να δηλώσω ότι είναι για μας θέση αρχής να τασσόμαστε πάντα κατηγορηματικά εναντίον οποιωνδήποτε αποπειρών για αντισυνταγματικές ενέργειες», δήλωσε ο κ. Πούτιν.

«Θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι υπό την ηγεσία σας ο τουρκικός λαός θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα (σ.σ. τις επιπτώσεις της απόπειρας πραξικοπήματος) και ότι θα αποκατασταθούν η τάξη και η συνταγματική νομιμότητα», είπε ακόμη.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν πώς θα αποκατασταθούν οι εμπορικές και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η συνεργασία τους εναντίον της τρομοκρατίας.

Η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροπλάνου της και ο αριθμός των ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μειώθηκε κατά 87% το πρώτο εξάμηνο το 2016.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία εισέρχεται σε μια «πολύ διαφορετική περίοδο» στις σχέσεις της με τη Ρωσία και ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τουρκικά μλεσα ενημέρωσης, πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς και ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν στη Ρωσία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή