Ελληνικό χρώμα στα Βραβεία Πούλιτζερ

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 02:43
UPD:19:11

Φωτογραφία πρόσφυγα, αγκαλιά με το παιδί του στην αναζήτηση νέας πατρίδας. Reuters / Yannis Behrakis

A- A A+

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και η εφημερίδα New York Times τιμήθηκαν από κοινού με τα βραβεία Πούλιτζερ στην κατηγορία για φωτογραφία  «Breaking News» (Έκτακτης Επικαιρότητας), για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Επικεφαλής της ομάδας του Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι Γιάννης Μπεχράκης,  ο οποίος μαζί με άλλους φωτογράφους του Reuters  - ανάμεσα στους οποίους ο Άλκης Κωνσταντινίδης και ο  Αλέξανδρος Αβραμίδης - αποτύπωσαν με μοναδικό τρόπο την προσφυγική κρίση με τον φακό τους.

Μετανάστες στην Κω, στριμωγμένοι περιμένουν και ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο.  Φωτογραφία  Reuters / Alkis Konstantinidis

Σε άλλες κατηγορίες, στο πρακτορείο Associated Press, απονεμήθηκε βραβείο «Κοινωνικού Ρεπορτάζ» για τις εργασιακές συνθήκες εκμετάλλευσης και κακοποίησης στη βιομηχανία θαλασσινών, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Columbia.

EURONEWS

Η εφημερίδα Los Angeles Times διακρίθηκε, επίσης, στην κατηγορία «Breaking News για την κάλυψη της σφαγής στο Σαν Μπερναντίνο, ενώ οι εφημερίδες Tampa Bay Times και Sarasota Herald - Tribune μοιράστηκαν το βραβείο για «Ερευνητική Δημοσιογραφία».

Ειδομένη: Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα πρόσφυγες προσπαθούν να αποφύγουν τα χτυπήματα του Σκοπιανού φρουρού. Φωτογραφία - Reuters / Alexandros Avramidis

Οι ανακοινώσεις της απονομής των βραβείων και στις 21 κατηγορίες ανακοινώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, στην 100ή απονομή των Πούλιτζερ, της υψηλότερης διάκρισης που δίνεται κάθε χρόνο σε έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Συγχαρητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού

«Η απονομή του βραβείου Πούλιτζερ σε τρεις Έλληνες φωτογράφους αποτελεί μέγιστη επιτυχία και αναγνώριση της δουλειάς τους, η οποία θα αποτελεί κόσμημα και παράδειγμα για την ελληνική δημοσιογραφία και φωτογραφία», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο συγχαρητήριο μήνυμά του για τους τρεις φωτογράφους, στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο. «Με την αδιάλειπτη μα και ευαίσθητη αφήγηση του προσφυγικού δράματος μέσα από τους φακούς τους, οι τρεις βραβευμένοι Έλληνες φωτογράφοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την εξελισσόμενη στο Αιγαίο προσφυγική κρίση, αλλά και στην αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών για την ανακούφιση των προσφύγων. Για τη συμβολή τους αυτή και για την επιτυχία τους θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ θερμά», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή