Φωνές καλλιτεχνών εμμένουν στην παραίτηση Μπαλτά

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 19:45
UPD:19:45
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να μην σταλεί απαντητική επιστολή στον Γιαν Φαμπρ για το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο.

A- A A+

Έπειτα από την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου ζητούν εκ νέου την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, καθώς και του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Παναγιώτη Δούρου. Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν σήμερα οι καλλιτέχνες, κατά τη δεύτερη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Σφενδόνη, γιατί - όπως είπαν - τους θεωρούν «υπαίτιους της ελεεινής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει ο πολιτισμός στη χώρα μας».
 
Με μικρότερη συμμετοχή από την πρώτη τους συνάντηση, οι καλλιτέχνες κατέθεσαν απόψεις για τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει το Φεστιβάλ Αθηνών τονίζοντας:  «οι χειρισμοί του υπουργού έχουν εξαντλήσει τις λιγοστές αντοχές του τοπίου του πολιτισμού σ’ αυτή τη χώρα και μας έχουν καταστήσει αντικείμενο χλεύης διεθνώς».
 

EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Στην ανοιχτή πρόσκληση ανταποκρίθηκε και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη «ν’ ανοίξει ο διάλογος των καλλιτεχνών για το Φεστιβάλ και τον Πολιτισμό που θέλουμε» και σημείωσε ότι αυτός είναι και ένας από τους άμεσους στόχους του για τη διοργάνωση. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δουλειά δική μου δεν είναι να αποκαθηλώσουμε τους προηγούμενους, είτε λέγονται Φαμπρ είτε Λούκος, αλλά να κρατάμε τα καλά και να συνεχίζουμε». Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, σε συνεννόηση με το ΥΠΠΟ έδωσε εντολή να αποπληρωθούν στους καλλιτέχνες τα χρωστούμενα από την περσινή διοργάνωση, σε διάστημα 15 ημερών από σήμερα.
 
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε πως προτεραιότητά του τώρα, είναι να κλείσει τις συμφωνίες με τους θιάσους, για να αρχίσουν οι ηθοποιοί τις πρόβες τους, σημειώνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. «Για να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα χρειάζεται χρόνος και εγώ καλούμαι να το κάνω μέσα σε δέκα μέρες» σχολίασε. Ορισμένοι καλλιτέχνες, στις παρεμβάσεις τους, τόνισαν πως τώρα είναι η στιγμή να υποστηρίξουν όλοι τον νέο διευθυντή, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει το Φεστιβάλ, ενώ κάποιοι έθεσαν θέμα προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για τη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από το 2017 και μετά.
 
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να μην σταλεί απαντητική επιστολή στον Γιαν Φαμπρ για το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το περασμένο Σάββατο.
 
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, οι Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Άντζελα Μπρούσκου, Αργύρης Ξάφης, Εύα Νάθενα, Νίκος Χατζόπουλος, Χρήστος Σαπουντζής, Δημήτρης Αληθεινός, Στέλιος Μάινας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Τάκης Τζαμαργιάς, Αιμιλία Υψηλάντη, Αλεξία Καλτσίκη, Έκτορας Λυγίζος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νανούρης, Αργύρης Πανταζάρας, Μαρία Ζορμπά, Χάρης Τζωρτζάκης, Γιάννης Μαυριτσάκης και Χριστιάνα Γαλανοπούλου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή