«Φρένο» στη ροή μεταναστών βάζουν Σλοβενία – Σερβία

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 21:22
UPD:09/03/2016 13:33
REUTERS/MARKO DJURICA

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

A- A A+

«Φρένο» στον αριθμό των μεταναστών που περνούν τα σύνορά της έβαλε από τα μεσάνυχτα η Σλοβενία, κλείνοντας ουσιαστικά τον Βαλκανικό διάδρομο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι θα γίνονται δεκτοί μόνο εκείνοι που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο καθώς και ορισμένοι άλλοι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Η Λιουμπλιάνα έχει ταχθεί εδώ και πολλές εβδομάδες στο πλευρό της Αυστρίας και άλλων βαλκανικών χωρών που επιθυμούν να σταματήσουν ολοκληρωτικά τις μεταναστευτικές ροές. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η αποκατάσταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν προϋποθέτει ότι «η μετανάστευση δεν θα είναι πλέον δυνατή από το διάδρομο των Βαλκανίων, όπως ήταν μέχρι σήμερα».

EURONEWS

Αντιδρώντας στην απόφαση της Σλοβενίας, η Σερβία ανακοίνωσε άμεσα ότι θα εναρμονίσει την πολιτική της με εκείνην των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Λιουμπλιάνα σημαίνουν ότι «ο διάδρομος των Βαλκανίων για τους μετανάστες κλείνει».

Η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ είχαν περιορίσει δραστικά την είσοδο μεταναστών στο έδαφός τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, εφαρμόζοντας μια ημερήσια ποσόστωση 580 προσώπων την ημέρα. Η ποσόστωση αυτή δεν θα ισχύει πλέον, διευκρίνισε η Λιουμπλιάνα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή