Η κολεκτίβα αρχιτεκτόνων «Assemble» απέσπασε το βραβείο Τέρνερ

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 19:59

Η κολεκτίβα αρχιτεκτόνων «Assemble».

Στην κολεκτίβα αρχιτεκτόνων «Assemble» απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Τέρνερ, το διασημότερο βρετανικό, ετήσιο βραβείο τέχνης το οποίο διοργανώνει η γκαλερί Τέιτ.

Η επιτροπή βράβευσε τους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές της ομάδας «Assemble», ηλικίας κάτω των τριάντα ετών, για την από κοινού συνεργασία τους με τους κατοίκους μιας υποβαθμισμένης συνοικίας του νότιου Λίβερπουλ, στην ανάπλαση και αναβίωση της γειτονιάς τους.

Οι κάτοικοι του Τoxteth - τα σπίτια των οποίων είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις ταραχές του 1981, στις οποίες είχαν οδηγήσει οι φυλετικές διακρίσεις και οι παρεμβάσεις της αστυνομίας - ανέλαβαν δράση, και στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την κατεδάφιση των κτηρίων απευθύνθηκαν στην κολεκτίβα «Assemble».

Η κολεκτίβα αρχιτεκτόνων «Assemble».

Η κολεκτίβα χρησιμοποιεί για την αναπαλαίωση χαμηλού κόστους υλικά, αλλά επίσης εφευρίσκει τρόπους προκειμένου να συνεχιστεί το πρότζεκτ, κατασκευάζοντας και πουλώντας αντικείμενα βασισμένα στα σχέδια που βρίσκουν στα κατεστραμμένα σπίτια που αναπαλαιώνουν - από τζάκια έως πορσελάνινα πόμολα για πόρτες.

Οι «Assemble» ξεκίνησαν να δουλεύουν ως φίλοι στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, και η έδρα τους είναι πλέον στο Λονδίνο. «Σε μια εποχή όπου οτιδήποτε μπορεί να είναι τέχνη, γιατί να μην είναι ένα συγκρότημα κατοικιών;», δήλωνε τον περασμένο Μάιο, όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, το μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Τέρνερ και διευθυντής του Ινστιτούτου Τέχνης Μίντλεσμπρο, Alistair Hudson.

Janice Kerbel.

Εκτός από την κολεκτίβα «Assemble», και τη σημασία της συλλογικής κοινωνικής δράσης με την τέχνη του επείγοντος που υπογραμμίζει η φετινή επιλογή του πρώτου βραβείου Τέρνερ, τα άλλα τρία βραβεία απονεμήθηκαν στο ηχητικό έργο της Janice Kerbel για έναν χαρακτήρα που βιώνει εννέα καταστροφικά γεγονότα, σε μια εγκατάσταση της Nicole Wermers με καρέκλες, στην πλάτη των οποίων είναι ραμμένα γούνινα παλτά, και στη βίντεο - εγκατάσταση της Bonnie Camplin με αφηγήσεις ανθρώπων για θέματα που έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Nicole Wermers.

Τα βραβεία Τέρνερ συνοδεύονται από το ποσό των 40.000 λιρών. Για τον πρώτο νικητή 25.000 λίρες και 5.000 λίρες για τον καθένα από τους άλλους καλλιτέχνες που επελέγησαν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή