Πορτογαλία: Νίκη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού δείχνουν τα exit polls

Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015 22:13
UPD:22:51
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός εξασφαλίζει συγκεκριμένα το 36,8% έως 41% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλιστές 29,5% έως 33,9%.

Νίκη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Πορτογαλίας δείχνουν τα exits polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, εξασφαλίζει το 36,4% έως 43% των ψήφων, ενώ οι σοσιαλιστές ακολουθούν με 29,5% έως 35%, 

Δύο από τις δημοσκοπήσεις εξόδου, από το Catolica University για το RTP και από το Intercampus/TVI, δείχνουν ότι ο κυβερνών συνασπισμός θα εξασφαλίσει 116 έως 118 έδρες στο κοινοβούλιο των 230 εδρών, ενώ άλλο exit poll δείχνει ένα μάξιμουμ 108 εδρών.

Οι βουλευτές εκλογές είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο πέρυσι. Ωστόσο, παρά τις βαθιές περικοπές στις δαπάνες και τις υψηλότερες αυξήσεις στη φορολογία, οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή έδειχναν ότι οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν με την κυβέρνηση που την έβγαλε από το μνημόνιο.

Συγκεκριμένα οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο προβάδισμα μεταξύ 5 και 12 μονάδων έναντι του Σοσιαλιστή αντιπάλου του Αντόνιο Κόστα.

Ωστόσο αν ο Κοέλιο δεν κατορθώσει να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το περίπου 38%, που συγκεντρώνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε στον σχηματισμό ενδεχομένως μιας ασταθούς κυβέρνησης μειοψηφίας. Στις εκλογές του 2011, ο συνασπισμός του είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία καθώς είχε λάβει το 50% των ψήφων.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή