Skip to main content

Μία απόγονος των Ροκφέλερ κήρυξε τον πόλεμο στη βιομηχανία, που έχτισε τον πλούτο της οικογένειας

Η εκστρατεία της Μιράντα Κάιζερ, απογόνου 5ης γενιάς του Τζον Ντ. Ροκφέλερ, κατά της Exxon και άλλων πετρελαϊκών κολοσσών

Πριν από πέντε χρόνια ο Ντέιβιντ Κάιζερ, έχοντας διαγνωσθεί με καρκίνο τελικού σταδίου στον εγκέφαλο και γνωρίζοντας ότι έχει ελάχιστο χρόνο ζωής, ζήτησε από την αδελφή του, Μιράντα, να εκπληρώσει μία επιθυμία του. Μετά τον θάνατό του, θα έπρεπε εκείνη να συνεχίσει την εκστρατεία του κατά της Exxon Mobil και άλλων πετρελαιοβιομηχανιών προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Μιράντα Κάιζερ (Rockefeller Foundation)

Η Μιράντα Κάιζερ, απόγονος πέμπτης γενιάς ενός θρύλου του πετρελαίου, του Τζον Ντ. Ροκφέλερ (ιδρυτή της Standard Oil, του μονοπωλίου που «γέννησε» και την Exxxon), ζούσε στη Φλωρεντία και εκείνη την εποχή είχε άλλα θέματα. Διαχειριζόταν το τέλος του γάμου της, μεγάλωνε τα παιδιά της και «έτρεχε» μία μη κυβερνητική οργάνωση στήριξης μεταναστών. Παρόλα αυτά δεν μπορούσε να πει «όχι» στον αδερφό της.

Ήξερε όμως τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Η εκστρατεία του Ντέιβιντ δεν ήταν μόνο εξαιρετικά δαπανηρή, αλλά και άκρως αμφιλεγόμενη. Τον Σεπτέμβριο του 2019 δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε απαλλάξει την Exxon από την κατηγορία της απάτης. Έκρινε ότι δεν παραπλάνησε την κοινή γνώμη για τις δραστηριότητες, αλλά ούτε και τους επενδυτές για τις επιπτώσεις της νέας περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε αυτές.

Διαβάστε ακόμη: Όταν ο Ροκφέλερ παρακαλούσε γονατιστός για ένα δάνειο

H νίκη της Exxon και η απόφαση της Μιράντα

Η Exxon, που από την πρώτη στιγμή απέρριπτε την εκστρατεία του απογόνου των Ροκφέλερ ως πολιτικά υποκινούμενη επίθεση Δημοκρατικών, δικηγορικών γραφείων και περιβαλλοντολόγων, κήρυξε τη νίκη της. Είχε λοιπόν νόημα η Μιράντα, που βρισκόταν μίλια μακριά να ασχοληθεί;

«Ήταν αρκετά έξυπνος για να ξέρει ότι είχε πιθανώς μόνο μήνες ζωής», είπε η Κάιζερ στη Wall Street Journal, σε μία συνέντευξη, που παραχώρησε από το τεράστιο προγονικό κτήμα της οικογένειας στο Pocantico Hills, «σκαρφαλωμένο» πάνω από τον ποταμό Χάντσον. «Ήξερε επίσης ότι αν αυτή ήταν η επιθανάτια επιθυμία του για μένα, θα το έκανα ό,τι κι αν γινόταν και χωρίς όρια».

Τον Ιούλιο του 2020, ο Ντέιβιντ πέθανε στην κατοικία του στο Μέιν. Ήταν 50 ετών. Στα χρόνια που πέρασαν, η Μιράντα δεν συνέχισε απλώς την εκστρατεία του – την έχει κλιμακώσει.

Το Rockefeller Family Fund, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του οποίου είναι πρόεδρος, χρηματοδοτεί δικαστικές υποθέσεις και άλλη υποστήριξη για περισσότερες από 30 αγωγές στις ΗΠΑ κατά της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Η Exxon είναι κατηγορούμενη σε όλες.

Τα στελέχη του ταμείου διαβουλεύονται επίσης με τους γενικούς εισαγγελείς του κράτους, εννέα από τους οποίους έχουν εκκινήσει υποθέσεις κατά της Exxon. Οι υποθέσεις στοχεύουν στην είσπραξη δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Exxon και τους ομολόγους της για τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή και τις ζημιές που προκαλούνται από αυτήν.

Στο εσωτερικό της Exxon, οι προσπάθειες έχουν προκαλέσει τόσο οργή και όσο ανησυχία. Τα στελέχη θεωρούν τις αγωγές εντελώς αβάσιμες, αφού όπως τονίζουν η εταιρεία τηρεί αυστηρά τους περιβαλλοντικούς κανόνες. Αλλά φοβούνται ότι οι ένορκοι στις δημοκρατικές πολιτείες θα θελήσουν να επιβάλλουν τεράστιες κυρώσεις για ιδεολογικούς λόγους και όχι στη βάση στοιχείων, όπως είπαν πηγές της εταιρείας στη WSJ.

Διαβάστε ακόμη: Τα 49 λεπτά που διέλυσαν έναν πετρελαϊκό γίγαντα 41 ετών

«Προσωπικό παιχνίδι με τα λεφτά και το όνομα της οικογένειας»

Η εκστρατεία της Κάιζερ «χλευάζει» το νομικό μας σύστημα, σχολίασε η εκπρόσωπος της Exxon, Έμιλι Μιρ στη WSJ, προσθέτοντας: «Η χρήση της οικογενειακής περιουσίας και της θέσης για να κάνει το προσωπικό της παιχνίδι, κινείται ανάμεσα στην κατάχρηση των προνομίων της και το ανήθικο. Το πιο σημαντικό μάλιστα είναι ότι δεν συνεισφέρει τίποτα στις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, δήλωσε από την πλευρά του ότι η δίκη της Νέας Υόρκης, στην οποία η εταιρεία παρέδωσε εκατομμύρια έγγραφα, έδειξε ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός με έδρα το Τέξας δεν είχε τίποτα να κρύψει.Υπενθύμισε ότι η Exxon έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές, παρέχοντας παράλληλα προσιτό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που παραμένουν καθοριστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.

Η εταιρεία υποσχέθηκε να δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2022 και 2027 για τον περιορισμό των εκπομπών της και βοηθώντας άλλες εταιρείες να κάνουν το ίδιο, επενδύοντας σε τομείς όπως η δέσμευση άνθρακα και τα βιοκαύσιμα, αν και το μεγάλο μέρος των κεφαλαιουχικών δαπανών της κατευθύνεται στα ορυκτά καύσιμα.

Σχετικά με τις αγωγές, ο Γουντς, είπε στη WSJ: «Είναι απλώς ακόμη ένα κανάλι, που οι ακτιβιστές προσπαθούν να αξιοποιήσουν για να αλλάξουν την εταιρεία».

Η απάντησή της

Πλαισιωμένη από πορτρέτα της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένων δύο κυβερνητών και ενός αντιπροέδρου των ΗΠΑ, η Κάιζερ, περιέγραψε την εκστρατεία ως «ηθική επιταγή» για τους Ροκφέλερ οι οποίοι αντλούσαν τόσο μεγάλο πλούτο από ορυκτά καύσιμα. Ο πλούτος της οικογένειας υπολογίζεται σήμερα σε 10 δισ. δολάρια.

Εκτός από επικεφαλής του Rockefeller Family Fund η Κάιζερ είναι μέλος του ΔΣ του Rockefeller Brothers Fund, μιας μεγαλύτερης φιλανθρωπικής οργάνωσης που έχει επίσης χρηματοδοτήσει δικαστικές υποθέσεις. Το 2022 υποσχέθηκε να δαπανήσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε ορίζοντα δεκαετίας.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι αρκετά ενεργές, πολεμώντας μεγάλα project έργων ορυκτών καυσίμων καθώς στηρίζοντας ακαδημαϊκή έρευνα για τη συμβολή της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή.