Skip to main content

«Μικρό Ταρανδάκι»: Ποια είναι η αληθινή stalker που ενέπνευσε τη «Μάρθα» – Η συνέντευξή της

Η Φιόνα Χάρβει, θέλει να έχει την ευκαιρία να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Είναι μια ψυχοπαθής stalker; - Πώς στοχοποιήθηκε και ο λάθος βιαστής

Η αληθινή «Μάρθα», η stalker του Baby Reindeer («Μικρό Ταρανδάκι», ο ελληνικός τίτλος)  σπάει την σιωπή της και αποκαλύπτεται στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη για την επιτυχημένη σειρά του Netflix.  Η Φιόνα Χάρβει θέλει να έχει την ευκαιρία να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Είναι μια ψυχοπαθής stalker;

Στις 8 το βράδυ (ώρα Βρετανίας), της Πέμπτης, θα έδινε την πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη, στον Πιρς Μόργκαν, στην εκπομπή του, «Uncensored».

Το στόρι

Ο δημιουργός και πρωταγωνιστής της σειράς  Ricahrd Gadd, υποδύεται τον εαυτό του και διηγείται την περιπέτειά του, ως θύμα stalking της «Μάρθας»- και όχι μόνο.

Όλα ξεκίνησαν το 2015 στην παμπ του Λονδίνου που εργαζόταν. Απέναντί του κάθεται μια γυναίκα που δείχνει λυπημένη και δεν είχε χρήματα πάνω της. Ο Gadd (ο Ντόνι της σειράς) προσφέρεται να την κεράσει ένα τσάι. Από εκείνη τη στιγμή,ξεκινά ένας εφιάλτης που κράτησε 6 ολόκληρα χρόνια.

Εντωμεταξυ, ο πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με σκοτεινές αλήθειες του δικού του παρελθόντος συμπεριλαμβανομένου του βιασμού που είχε υποστεί από χειριστικό σκηνοθέτη, ο οποίος του είχε υποσχεθεί ότι θα τον βοηθήσει στην καριέρα του.

Jessica Gunning – Η ηθοποιός που υποδύθηκε την Μάρθα στο «Μικρό Ταρανδάκι»

 Η «Μάρθα»

Παρά τη διακριτική απεικόνιση της γυναίκας που τον καταδίωκε από τον Gadd, θαυμαστές της σειράς εξαιρετικά γρήγορα « έγραψαν» το δικό τους sequel, αναζητώντας εμμονικά την πραγματική stalker της ιστορίας και εκθέτοντάς την στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τweets ανέβηκαν, φωτογραφίες αναρτήθηκαν ενώ το όνομα «Μάρθα», ήταν trending για μέρες.

Ο Γκαντ τους προέτρεψε να σταματήσουν. Σας παρακαλώ, μην κάνετε εικασίες για το ποια θα μπορούσε να είναι η Μάρθα. Δεν είναι αυτό το νόημα της σειράς».

Αρχικά η Χάρβει υποστήριξε πως δεν φυλακίστηκε για τεσσεράμισι χρόνια πριν γνωρίσει τον  Gadd, όπως αναφέρεται στην σειρά.

Λίγο καιρό αργότερα, παραχωρώντας συνέντευξη στο dailyrecord.co.uk η 58χρονη παραδέχτηκε ότι αυτή είναι η stalker του G την ταυτότητά της και προχώρησε σε ορισμένες διευκρινήσεις. «Δεν έχω πάει φυλακή. Δεν ξέρω πώς προκύπτουν τα τεσσεράμισι χρόνια και οι εννέα μήνες» είπε , προσθέτοντας «τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Είναι ένα μάτσο ανοησίες».

Η γυναίκα είπε επίσης, πως μοιάζει κάπως με την ηθοποιό που την υποδύθηκε . «Μοιάζει με εμένα αφού πήρα περίπου 20 κιλά κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά στην πραγματικότητα είμαι ελκυστική».

Φιόνα Χάρβει

Στην πιο πρόσφατη ανάρτησή της στο Facebook η 58χρονη δικηγόρος ανέφερε πως το Netflix έκανε κόλαση τη ζωή της.

«Λοιπόν, σε ευχαριστώ Netflix που γλίτωσες τον Richard Gadd από την ανεργία, αλλά έχεις κάνει τη ζωή μου κόλαση. Θα μπορούσα να το καταλάβω περισσότερο αν είχα κάνει κάτι από αυτά που έκανε η Μάρθα, αλλά λυπάμαι παιδιά, το γεγονός είναι ότι δεν το έκανα. Αισθάνομαι άρρωστη εξαιτίας του άγχους» έγραψε, μεταξύ άλλων.

Η Χάρβεϊ είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν οτι παρενοχλούσε δύο από τους κορυφαίους πολιτικούς της Σκωτίας. Ήρθε σε επαφή με τον αείμνηστο βουλευτή της Γλασκώβης Jimmy Wray, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 78 ετών το 2013, και τη σύζυγό του Laura, 62 ετών, όταν ήταν πρώην μέλος του Εργατικού Κόμματος.

Τι είναι o stalker

Stalkers χαρακτηρίζονται οι άνθρωποι με εμμονές, που στοχοποιούν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο με διάφορες μεθόδους και σε τέτοιο βαθμό, που του προκαλoύν φόβο και ανησυχία. Σε ακραίες περιπτώσεις, το θύμα μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει ακόμα και την καθημερινότητά του.

Η πιο χαρακτηριστική συμπεριφορά ενός stalker είναι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να επικοινωνήσει με το θύμα, μέσα από κλήσεις, μηνύματα, e-mails και γράμματα, άλλοτε απειλητικά και άλλοτε ερωτικά.

Στην εποχή των social media, το ‘’stalking’’ έχει πάρει τη μορφή του διαδικτυακού stalking ή «online stalking» ή «cyberstalking»

Συχνά ωστόσο, η παρακολούθηση επεκτείνεται και στην πραγματική ζωή του θύματος έξω από το σπίτι του, τη δουλειά του και τις τοποθεσίες στις οποίες συχνάζει.

Ο βιαστής: Στοχοποιήθηκε λάθος άνθρωπος

Στη σειρά εκτός από την stalker που ακολουθεί τον Ντόνι  ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος, ο οποίος κακοποίησε τον Γκαντ. Το κοινό αναζητώντας ποιο είναι το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται η σειρά στοχοποίησε τον σκηνοθέτη, Σον Φόλεϊ, εξαπολύοντας απειλές και ύβρεις εναντίον του.

Σύμφωνα με την Mirror, ο Σον Φόλεϊ έχει ήδη απευθυνθεί στις αρχές και η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τις απειλές που δέχεται.

«Οι άνθρωποι με τους οποίους αγαπώ, έχω συνεργαστεί και θαυμάζω, συμπεριλαμβανομένου του Σον Φόλεϊ, εμπλέκονται άδικα σε εικασίες» ‘έγραψε στο twitter ο Gadd, με τον σκηνοθέτη να αναπαράγει την ανάρτηση.