Skip to main content

Ο πράκτορας της CIA που πουλούσε επί 10 χρόνια μυστικά στους Ρώσους

Και γιατί θα πεθάνει στη φυλακή

Ο Όλντριτς Έιμς είχε σταματήσει τις παρακολουθήσεις, τις ριψοκίνδυνες αποστολές για συγκέντρωση πληροφοριών, αλλά όχι τα ταξίδια με την ιδιότητα του βετεράνου της CIA. Κάθε φορά που επέστρεφε στις ΗΠΑ ξεκουραζόταν στο πολυτελές σπίτι του σε προάστιο της Ουάσιγκτον και έκανε βόλτες με τη μαύρη Jaguar. Και τα δύο τα είχε αγοράσει με μετρητά. Αλλά το «αμερικανικό όνειρο» που κατέκτησε με ρωσικό χρήμα επρόκειτο να τελειώσει απότομα.

Πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στις 22 Φεβρουαρίου 1994, ο βετεράνος της CIA, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Η Υπηρεσία είχε πια αρκετά στοιχεία στη διάθεσή της που αποκάλυπταν ότι ήταν τεράστιο λάθος να του αναθέσουν διευθυντική θέση στα μέσα της δεκαετίας του 1980 – καθώς η Μόσχα του έδινε συστηματικά παχυλά ποσά για να διαβιβάσει ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων πρακτόρων, που εργάζονταν κρυφά για λογαριασμό των ΗΠΑ πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Πηγή: FBI

Δύο μήνες αργότερα, ο Έιμς παραδέχθηκε την ενοχή του σε κατηγορίες για κατασκοπεία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για αυτό που ο εισαγγελέας  χαρακτήρισε «την πιο επιζήμια υπόθεση κατασκόπων» στην αμερικανική ιστορία. Το δικαστήριο έκρινε ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 πράκτορες.

Σε ηλικία 82 ετών πια ο Έιμς παραμένει στη φυλακή και θεωρείται απίθανο να βγει. Στην περίπτωση των κατασκόπων που προδίδουν τη χώρα τους τα ισόβια είναι ισόβια. Πράξεις που οδηγούν στον θάνατο 12 ατόμων και σε πλήγμα πολλαπλό για την εθνική ασφάλεια δεν επιτρέπουν άλλη αντιμετώπιση.

Από την Άγκυρα έως την Μπογκοτά και πίσω στη Ρώμη

O Έιμς ήταν αξιωματούχος της CIA, που μιλούσε ρωσικά και ειδικευόταν στις αναλύσεις για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της KGB. Τοποθετήθηκε αρχικά στην Άγκυρα της Τουρκίας, όπου στόχευε Ρώσους για στρατολόγηση. Εκτιμάται ότι από εκείνη τη θέση είχε τις πρώτες επαφές με την πλευρά του εχθρού. Αντί να στρατολογεί διπλούς πράκτορες, πρόθυμους να προδώσουν τη Ρωσία, έγινε ο ίδιος ένας και πρόδωσε τις ΗΠΑ.

Στις 16 Απριλίου 1985 ορίστηκε επικεφαλής του Τμήματος Σοβιετικής Ένωσης/ Ανατολικής Ευρώπης. Εκείνη τη χρονιά, όπως διαπιστώθηκε πολύ αργότερα, είχε λάβει αρκετές πληρωμές από τους Ρώσους. Το καλοκαίρι του 1985 συναντήθηκε επανειλημμένα με Ρώσο διπλωμάτη στον οποίο παρέδιδε απόρρητες πληροφορίες για το ανθρώπινο δυναμικό της CIA και του FBI και άλλα καθοριστικής σημασίας δεδομένα.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους συναντήθηκε με πράκτορα της KGB στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Και τον Ιούλιο του 1986 μετατέθηκε στη Ρώμη, όπου συνέχισε τις συναντήσεις του με άλλους αξιωματικούς της KGB.

Σε έγγραφο της KGB που περιήλθε στην κατοχή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρονταν πληρωμές τουλάχιστον 1,88 εκατ. δολαρίων προς τον Έιμς σε διάστημα 4 ετών.

Πώς πιάστηκε στα δίχτυα του FBI

Επί χρόνια δεν είχε κινήσει υποψίες. Δρούσε ανεξέλεγκτος. Τι ήταν αυτό που πρόδωσε τη δράση του Έιμς; Ο ξαφνικός… πλουτισμός του. Έκανε αδικαιολόγητα μεγάλες δαπάνες, χωρίς να δανείζεται από κανέναν, χωρίς να σηκώνει χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να κόβει επιταγές. Είχε στα χέρια του πολλά μετρητά, που του χάριζαν μία ζωή στην πολυτέλεια.

Κάπως έτσι το 1993 το FBI άνοιξε έρευνα και άρχισε να παρακολουθεί την κάθε του κίνηση. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς ειδικοί ερευνητές εντόπισαν μεταξύ άλλων σημείωμα γραμμένο με κιμωλία πάνω σε ένα γραμματοκιβώτιο, με το οποίο ο Έιμς επιβεβαίωνε την πρόθεσή του να συναντήσει τους Ρώσους στην Μπογκοντά.

Την 1η Νοεμβρίου τον ακολούθησαν στο ταξίδι του στην Κολομβία και τον είδαν να συναντά τον σύνδεσμό του με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Χρειάστηκε να περάσουν λίγοι μήνες ακόμη μέχρι το FBI να μπορέσει να «δέσει» την υπόθεση. Εκτός από τον ίδιο συνελήφθη και η σύζυγός του ως συνεργός. Όταν ομολόγησε, έγινε γνωστό ότι πουλούσε μυστικά επί μία δεκαετία.