Skip to main content

Πατέντα 223.898: Η εφεύρεση που άλλαξε τον κόσμο

Έδωσε πιο σταθερό και ασφαλές φως στις ανθρώπινες δραστηριότητες και άλλαξε ριζικά τη ζωή μας

Στις 27 Ιανουαρίου 1880 το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ χορηγεί στον Τόμας Έντισον την πατέντα με τον αριθμό 223.898 για τον ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης. Ήταν μία εφεύρεση με ισχυρότερο αντίκτυπο στις ανθρώπινες δραστηριότητες, «αποδεσμεύοντας» την εργασία και την ψυχαγωγία από τον έλεγχο του ήλιου.

Μία γυάλινη σφαιρική ή ελλειπτική φύσιγγα χαμηλής πίεσης αερίου περικλείει ένα λεπτό μεταλλικό νήμα, από βαρύ, δύστηκτο μέταλλο, συνήθως βολφράμιο, τυλιγμένο σε σπείρες. Αυτό φέρεται από τις άκρες του συγκολλημένο σε δύο παχύτερα σύρματα από όπου εφαρμόζεται η ηλεκτρική τάση η οποία θέτει τα ηλεκτρικά φορτία σε κίνηση και η οποία εξαναγκάζει το νήμα να φωτοβολεί από τη θέρμανσή του στους 2600°C.

Όταν το μήκος του νήματος είναι μεγαλύτερο των 2 cm, τότε αυτό συγκρατείται και ενδιάμεσα από μη ηλεκτροφόρα σύρματα σε ακτινική διάταξη.

Η συμβολή του Έντισον

Ο λαμπτήρας για τον οποίο κατοχύρωσε την πατέντα ο Τόμας Έντισον είχε διάρκεια ζωής 40 ωρών. Θα πρέπει βεβαίως να πούμε ότι ο Έντισον δεν εφηύρε τη λάμπα.

Το 1807, ο Άγγλος Humphry Davy έδειξε μια ηλεκτρονική λάμπα στη Βασιλική Εταιρεία. Αυτό που έκανε, ωστόσο, ο Έντισον, ήταν να λάβει τα βασικά στοιχεία που είχαν εξετάσει οι προηγούμενοι επιστήμονες και να δημιουργήσει έναν λαμπτήρα που ήταν πρακτικός και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. Η εξέλιξη αυτή αποδείχθηκε καθοριστική.

Μία «φωτεινή» αλλαγή

Έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να συναντάμε παντού λαμπερά φώτα, που διευκολύνουν την εργασία μας, τη διασκέδασή μας ή κάνουν τους δρόμους μας πιο ασφαλείς και «επιμηκύνουν» τις νύχτες μας, που είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας πριν από αυτά.

Θα πρέπει δε να αντιληφθεί κανείς πως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας βρίσκεται στα πάντα, από τα φώτα στα αυτοκίνητα και τα φανάρια έως τις τηλεοράσεις. Δεν θα είχαμε τίποτα από αυτά, αν δεν είχε εφευρεθεί και τελειοποιηθεί.

Φυσικά, υπήρχε φως πριν από τη λάμπα. Οι άνθρωποι είχαν χρησιμοποιήσει κεριά και λάμπες υγραερίου για να φωτίσουν τα σπίτια τους, ενώ λάμπες στους δρόμους εμφανίστηκαν στα τέλη του 17ου αιώνα. Αλλά η άφιξη του ηλεκτρικού λαμπτήρα άλλαξε τον κόσμο για πάντα.

Οι περιορισμοί των παλιών μεθόδων φωτισμού εξαλείφθηκαν. Το φως του λαμπτήρα ήταν πιο καθαρό, πιο σταθερό και πολύ πιο ασφαλές. Έτσι «άνοιξε» τη νύχτα με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει. Οι άνθρωποι μπορούσαν πλέον να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους το βράδυ. Δεν περιορίζονταν στα σπίτια τους, μπορούσαν να περπατήσουν εύκολα στους δρόμους κάθε βράδυ.

Η μεγαλύτερη αλλαγή βεβαίως ήρθε στην αγορά εργασίας.  Πριν την άφιξη του ηλεκτρικού λαμπτήρα στη ζωή μας, η δουλειά ήταν περιορισμένη στην ημέρα για τους περισσότερους. Τα εργοστάσια και τα καταστήματα έκλειναν μόλις έπεφτε το σκοτάδι, αλλά τώρα, μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται κάτω από το έντονο φως των λαμπτήρων έως και 24 ώρες την ημέρα. Επέφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την εργασία και άνοιξε το δρόμο για έναν αιώνα πολύ γρήγορης εξέλιξης.