Skip to main content

Ανοικτός σε σύνοδο κορυφής με τη Ν. Κορέα δηλώνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει ανοιχτός σε μια σύνοδο κορυφής με τη γειτονική Νότια Κορέα, λίγες ημέρες μετά την πρόταση της Σεούλ για να συνεχιστεί ο διάλογος.

«Εάν οι αρχές της Νότιας Κορέας ειλικρινά θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας μέσω συνομιλιών, μπορούμε να συνεχίσουμε τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου», ανέφερε ο Κιμ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

«Αν η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον είναι σωστό δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην διοργανώσουμε σύνοδο κορυφής (με τη Νότια Κορέα)» είπε ο Κιμ, στο ηχογραφημένο μήνυμά του.

Η Νότια Κορέα πρότεινε τη Δευτέρα να επαναληφθούν οι συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο για την κάλυψη θεμάτων, όπως η επανασύνδεση των οικογενειών που χωρίστηκαν από το 1950-1953 και τον πόλεμο της Κορέας.

Οι δύο χώρες είναι τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος της Κορέας έληξε με ανακωχή, όχι με μια συνθήκη ειρήνης. Η επανένωση της κορεατικής χερσονήσου αποτελεί δηλωμένη προτεραιότητα και για τις δύο κυβερνήσεις.

ΑΜΠΕ, Reuters