Skip to main content

Τόκιο: Οριστικά χωρίς ξένους θεατές οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Είναι πλέον οριστικό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία φιλάθλων από άλλες χώρες. Σήμερα το πρωί έγινε διαδικτυακή συνάντηση, μεταξύ της οργανωτικής επιτροπής Tokyo 2020, της ιαπωνικής κυβέρνησης, των αρχών του Τόκιο και Διεθνών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών, προκειμένου να αποφασιστεί η παρουσία θεατών από το εξωτερικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ένα από τα πιο βασικά θέματα που απασχολούσαν τους διοργανωτές εδώ κι αρκετό καιρό ήταν αυτό της προσέλευσης ή όχι φιλάθλων από χώρες εκτός Ιαπωνίας. Η εξάπλωση του κορωνοϊού και το γεγονός ότι το τρίτο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, ανάγκασε την Οργανωτική Επιτροπή να λάβει την απόφαση να μην επιτρέψει την προσέλευση από ξένες χώρες για να παρακολουθήσουν δια ζώσης τους Αγώνες.

Είχε προηγηθεί πριν από λίγο καιρό η απόφαση της κυβέρνησης ν΄ «ανάψει κόκκινο» στην είσοδο φιλάθλων στην χώρα από το εξωτερικό και σήμερα ήρθε η οριστική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κρίνοντας ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο από τη στιγμή που ο Covid-19 παραμένει σε έξαρση.

Στο τραπέζι έπεσε και το ενδεχόμενο να έχουν δικαίωμα παρακολούθησης των Αγώνων μόνο σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί και θα φέρουν μαζί τους το σχετικό πιστοποιητικό, αλλά αυτό το σενάριο δεν προχώρησε.

Τα 600.000 εισιτήρια των Ολυμπιακών και τα 30.000 των Παραολυμπιακών Αγώνων που αγοράστηκαν από κατοίκους του εξωτερικού θα επιστραφούν, όμως δεν θα καλυφθεί το κόστος για τις κρατήσεις ξενοδοχείων που πρέπει να ακυρωθούν, σύμφωνα με δήλωση μετά από την πενταμερή συνάντηση, όπου συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και η Κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε.