Skip to main content

Το βελγικό ποδόσφαιρο υιοθέτησε πλαίσιο για τρανς και μη δυαδικά άτομα

Οι τρανς παίκτες που θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν στην κατηγορία του φύλου γέννησής τους μπορούν να υποβάλουν αίτημα στην Ομοσπονδία

Η Βασιλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Βελγίου (Voetbal Vlaanderen) και η Ένωση Γαλλόφωνων Σωματείων ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου, με στόχο την ένταξη στο βελγικό ποδόσφαιρο ατόμων διαφορετικών φύλων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία (RBFA), οι παίκτες που έχουν αλλάξει νόμιμα φύλο θα πρέπει πλέον να την ενημερώσουν. Αυτό θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αγωνίζονται στη διοργάνωση που θέλουν με την έγκριση του θεσμού.

Ήδη από το 2019, η Ομοσπονδία είχε αρχίσει να κυοφορεί την εισαγωγή της «απαλλαγής φύλου». Οι τρανς παίκτες που θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν στην κατηγορία που σχετίζεται με το φύλο γέννησής τους, μετά τη μετάβασή τους και τη νομική προσαρμογή του φύλου, μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε αυτή.

«Αυτό το μέτρο αντιμετώπισε ένα πρόβλημα που είχαν τρανς άτομα, τα οποία ήταν (νόμιμα) εγγεγραμμένα με τη νέα τους ταυτότητα φύλου μετά τη μετάβασή τους, αλλά που ήθελαν να συνεχίσουν να παίζουν με την ομάδα του φύλου γέννησής τους», ανέφερε η RBFA στην ανακοίνωσή της.

«Είμαστε πολύ περήφανοι γι΄ αυτό το πλαίσιο. Δημιουργεί σαφήνεια για όλους τους παίκτες, τους συλλόγους και τους διαιτητές μας. Επιπλέον, αυτοί οι κανόνες προσφέρουν διαφάνεια, προοπτική και προστασία σε άτομα με διαφορετικό φύλο που θα ήθελαν να εγγραφούν σε μια ομάδα. Τέλος, διασφαλίζουμε ένα δίκαιο και ασφαλές περιβάλλον στο γυναικείο ποδόσφαιρο».

Επιπλέον, αποφασίστηκε επίσης να γίνει το ποδόσφαιρο ενηλίκων Ανδρών αναψυχής ανοιχτή κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να παίξουν ποδόσφαιρο σε αυτήν την κατηγορία, ανεξαρτήτως φύλου ή ταυτότητας φύλου.

Για άτομα με διαφορετικό φύλο, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμμετέχουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες σε ψυχαγωγικό επίπεδο χωρίς ρητή άδεια. Το ψυχαγωγικό γυναικείο ποδόσφαιρο παραμένει αποκλειστικά για γυναίκες και τρανς άτομα που έχουν λάβει άδεια.

Να σημειωθεί ότι στο ολλανδικό ποδόσφαιρο, το «ανδρικό ποδόσφαιρο» ενηλίκων είναι μια ανοιχτή κατηγορία εδώ και αρκετά χρόνια με περίπου 200 γυναίκες (ή τρανς άτομα) που συμμετέχουν στην «ανοικτή κατηγορία».

Το νέο πλαίσιο εγκρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο την Δευτέρα 11 Μαρτίου.

naftemporiki.gr