Skip to main content

Το κοινοβούλιο της Ε.Ε. ψηφίζει για το το «γεω-μπλοκάρισμα»

Η ψηφοφορία αφορά την εξάλειψη των γεωγραφικών μπλοκ και σε υπηρεσίες ροής που προσφέρουν ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις

Η μέρα έφτασε: σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την εφαρμογή του κανονισμού που καταρρίπτει έναν από τους λίγους πλέον εναπομείναντες εδαφικούς φραγμούς μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον γεωγραφικό αποκλεισμό.

Τα λεγόμενα «γεωγραφικά μπλοκ» περιορίζονται ήδη σε έναν τεράστιο αριθμό τομέων, αλλά εάν η απεμπλοκή επεκταθεί και σε υπηρεσίες ροής ταινιών και αθλητικών εκδηλώσεων, ένας Έλληνας χρήστης, για παράδειγμα, δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένος να εγγραφεί σε πλατφόρμες που προσφέρουν την υπηρεσία στην ελληνική αγορά για να παρακολουθήσει τους αγώνες αλλά θα μπορούσε να τις αναζητήσει στο εξωτερικό, βρίσκοντας φθηνότερες προσφορές.

Αυτό θα συνιστούσε επανάσταση, ειδικά στην αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων, δεδομένου ότι οι άδειες εκχωρούνται επί του παρόντος βάσει εδαφικής αποκλειστικότητας, η οποία ουσιαστικά θα εξαφανιστεί με τους νέους κανόνες.

Οι κάτοχοι δικαιωμάτων θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν τις άδειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι πλέον σε εθνικό επίπεδο, αλλάζοντας εντελώς το σημερινό οικοσύστημα.

Η ευρωπαϊκή πρόταση έχει στόχο την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και τη συμπερίληψη προϊόντων που εξακολουθούν να διατηρούν την εδαφική αποκλειστικότητα, δικαιολογώντας την με την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις, ακόμη και για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες αναγκαστικά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ακόμη και σε περίπτωση ενδεχόμενης αλλαγής του κανονισμού.

Οι αντιδράσεις

Όπως είναι φυσικό, το ενδεχόμενο ουδόλως έχει χαροποιήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες. Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Serie A, Λουίτζι Ντε Σιέρβο, σχολίασε:

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού επειδή θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα του τομέα του ποδοσφαίρου και του κινηματογράφου σε όλη την Ευρώπη, θα διέγραφε τις διαφορετικές εθνικές ταυτότητες διανομής και κατά συνέπεια θα έφερνε αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στις μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες, όπως Netflix, Amazon, Disney κ.α».

«Όλοι οι σημαντικότεροι φορείς στον κόσμο του αθλητισμού, από τα πρωταθλήματα μέχρι τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, αλλά και ολόκληρος ο κινηματογραφικός κλάδος, κατάλαβαν τον κίνδυνο ενός τέτοιου μέτρου και υπέγραψαν δημόσια έκκληση, ακριβώς επειδή αυτή η απόφαση θα ήταν αντίθετη με κάθε λογική και θα είχε σημαντικό αντίκτυπο αρνητικά στους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι θα είχαν λιγότερη επιλογή περιεχομένου με επακόλουθη αύξηση των τιμών», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι, δεδομένου ότι θα υπάρξουν ανεπανόρθωτες συνέπειες με την εξάλειψη της χρήσης του geo-blocking, που χρησιμεύει ακριβώς στην προστασία του προϊόντος και του πολιτισμού μας», κατέληξε ο Ντε Σιέρβο.

Ήδη, αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές οντότητες αντιτάχθηκαν σε αυτό το μέτρο. Μάλιστα, 619 -συμπεριλαμβανομένων των Lega Serie A, Sky, DAZN, UEFA– υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή για να απευθύνουν έκκληση στους Ευρωπαίους βουλευτές και να τους πείσουν να ψηφίσουν «όχι» στο αίτημα να συμπεριληφθούν και οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες στον κανονισμό για το γεωγραφικό αποκλεισμό.

naftemporiki.gr