Skip to main content

Πώς ο Ποστέκογλου έκανε την Τότεναμ να ξεχάσει τον Ποτσετίνο

Ο ομογενής τεχνικός κατόρθωσε να μπει γρήγορα στις καρδιές των φίλων του συλλόγου με τη δουλειά και τα καλά αποτελέσματα της ομάδας.

Πώς μπορεί να γνωρίζεις πότε ξεπέρασες κάποιον που αγαπούσες; Ίσως, όταν σταματάς να τον σκέφτεσαι καθημερινά. Ή όταν σταματήσει να στοιχειώνει τα όνειρά σου.

Για την Τότεναμ υπάρχει επιτέλους η αίσθηση ότι ο σύλλογος δεν αναζητά πια τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο, τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρησή του καθώς υπάρχει πια ένα νέο αντικείμενο αγάπης των οπαδών της και είναι ο προπονητής που ήρθε αυτό το καλοκαίρι, ο Άγγελος  Ποστέκογλου.

Το να κάνεις να ξεχαστεί ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα από τη μετριότητα σε μεγάλη πορεία στο Champions League, δεν είναι εύκολο.

Ειδικά από τη στιγμή που μετακόμισαν στη νέα έδρα τους, οι «Πετεινοί» δεν συμμετείχαν απλώς στο Champions League αλλά έπαιξαν προημιτελικούς και ημιτελικούς στο νέο γήπεδο, μέσα σε ένα μήνα από τη λειτουργία του, πάντα υπό την καθοδήγηση του Αργεντινού.

Αυτό από μόνο του αρκεί για να γίνει αντιληπτή η σημασία της αποδοχής και της αγάπης που απολαμβάνει ο ομογενής τεχνικός στους Λονδρέζους, τους οποίους βοήθησε να αποτινάξουν το «σύνδρομο Ποτσετίνο».

Με ποιο τρόπο; Με τα εξαιρετικά αποτελέσματα, το συναρπαστικό ποδόσφαιρο και την αίσθηση συνοχής που δημιούργησε ο «Αυστραλός» στην Τότεναμ ξυπνώντας μνήμες από την πρώιμη περίοδο του Ποτσετίνο, όταν η ομάδα έκανε «κλικ» και όλα ήταν δυνατά.

Μια σχολή σκέψης λέει ότι o πρόεδρος Ντάνιελ Λέβι στάθηκε τυχερός με τον Ποστέκογλου αφού έχασε άλλους στόχους που προηγούνταν, με τον ίδιο τον προπονητή να αστειεύεται ότι ήταν ο «τελευταίος άνθρωπος» για τη δουλειά, εννοώντας πως βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της αρχικής λίστας του συλλόγου.

Ουσιαστικά, οι «Σπερς» ήθελαν κάποιον σαν τον Ποτσετίνο του 2014 και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο τεχνικών: η θετικότητα, το επιθετικό ποδόσφαιρο, το αίσθημα ενός προπονητή στην άνοδο. Ωστόσο, μια σημαντική διαφορά είναι το πόσο γρήγορα ξεκίνησε η πρόοδος της Τότεναμ υπό τον Ποστέκογλου σε σύγκριση με την πρώτη, μεταβατική σεζόν του Ποτσετίνο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ποστέκογλου έπραξε κάνει μέχρι στιγμής αυτό που φαινόταν αδύνατο, να κάνει τους οπαδούς να ξεχάσουν σε μεγάλο βαθμό τον Ποτσετίνο, κι ας διαφωνεί μ΄ αυτό ο νυν τεχνικός των Λονδρέζων:

«Αμφιβάλλω ότι θα υπάρχει οτιδήποτε άλλο εκτός από σεβασμό για τον Μαουρίσιο από οποιονδήποτε σε αυτόν τον ποδοσφαιρικό σύλλογο. Η θητεία του και ο αντίκτυπός του εδώ είναι αναμφισβήτητα και θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου».

Παρεμπιπτόντως, χθες (10/11) ο Ποστέκογλου ψηφίστηκε προπονητής του μήνα στην Premier League για τρίτη συνεχή φορά, απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών καθώς συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της αγγλικής ποδοσφαιρικής ελίτ και δεν το έχουν πετύχει ονόματα όπως ο Άλεξ Φέργκιουσον, ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Γιούργκεν Κλοπ…