Skip to main content

Προσφυγή της Ρωσίας στο CAS εναντίον της ΔΟΕ

Η προσφυγή έγινε εναντίον της απόφασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αναστείλει την ιδιότητα μέλους της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) της Λοζάνης ανακοίνωσε σήμερα (6/11) ότι η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) κατέθεσε προσφυγή κατά της απόφασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να αναστείλει τη συμμετοχή της.

Η αναστολή μέλους προέκυψε μετά την απόφαση της ROC να συμπεριλάβει ως μέλη της ορισμένες περιφερειακές αθλητικές οργανώσεις που υπάγονται στην εξουσία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (NOC) της Ουκρανίας.

Η ιδιότητα μέλους της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής ανεστάλη από τη ΔΟΕ, με άμεση ισχύ, στις 12 Οκτωβρίου για την αναγνώριση περιφερειακών οργανώσεων από τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν από την Ουκρανία, δήλωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η ΔΟΕ πρόσθεσε ότι η ROC δεν θα είναι επιλέξιμη για καμία χρηματοδότηση αφού αναγνώρισε νωρίτερα αυτό το μήνα τα Ολυμπιακά Συμβούλια από τις περιοχές του Λουχάνσκ, του Ντόνετσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, προσθέτοντας ωστόσο ότι η απόφασή της δεν θα επηρεάσει κανέναν Ρώσο αθλητή που αγωνίζεται ως ουδέτερος.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε αργότερα τη ΔΟΕ ότι χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως πολιτικό εργαλείο.

«Χάρη σε ορισμένους από τους ηγέτες της σύγχρονης Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μάθαμε ότι η πρόσκληση στους Αγώνες δεν είναι άνευ όρων δικαίωμα των καλύτερων αθλητών, αλλά ένα είδος προνομίου και μπορεί να κερδηθεί όχι με αθλητικά αποτελέσματα, αλλά με πολιτικά», είπε ο Πούτιν στο συνέδριο «Russia – Sporting Power», στην πόλη Περμ των Ουραλίων.

«Και ότι οι ίδιοι οι Αγώνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όργανο πολιτικής πίεσης εναντίον ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Και ως χονδροειδείς, και μάλιστα ρατσιστικές, εθνοτικές διακρίσεις», πρόσθεσε.

Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει προκαλέσει πολλές και μεγάλες αθλητικές κυρώσεις στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές ποδόσφαιρο.

Η απόφαση του CAS θα είναι οριστική και δεσμευτική, με εξαίρεση το δικαίωμα των δύο πλευρών να υποβάλουν έφεση στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εντός 30 ημερών, για περιορισμένους λόγους.

Πηγή: Reuters