Skip to main content

Η Exor διαψεύδει ότι πουλά τη Γιουβέντους,

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας Ανιέλι, στην οποία ανήκει ο σύλλογος, διέψευσε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Il Giornale.

Η Exor, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της οικογένειας Ανιέλι στην οποία ανήκει η Γιουβέντους, δεν σχεδιάζει να θέσει προς πώληση τον σύλλογο της Serie A, δήλωσε εκπρόσωπός της τη Δευτέρα (11/9), διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Il Giornale.

Οι μετοχές της Γιουβέντους, του πιο επιτυχημένου ποδοσφαιρικού συλλόγου της Ιταλίας, σημείωσαν άνοδο έως και 4,8% στο σημερινό άνοιγμα αλλά γρήγορα αυτά τα κέρδη μειώθηκαν, για να αυξηθούν μόλις κατά 0,3% έως τις 10:00 στο σύνολό τους, σύμφωνα με το χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Εκπρόσωπος της Exor είπε σε δήλωση ότι η αναφορά της Il Giornale ήταν «αβάσιμη», αφού η εφημερίδα ανέφερε ότι η εταιρεία χαρτοφυλακίου θεώρησε πως τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της Γιουβέντους «δεν ήταν πλέον βιώσιμα» και ότι είχε ντροπιαστεί από τα συνεχιζόμενα δικαστικά προβλήματα του ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Η Γιουβέντους, ο πρώην πρόεδρός της Αντρέα Ανιέλι και άλλοι 11 θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε δίκη, αφού οι δικαστές στην Ιταλία πέρυσι ξεκίνησαν ποινική υπόθεση εναντίον τους με κατηγορίες για ψευδή λογιστική. Ο σύλλογος, πάντως, αρνήθηκε ότι έκανε λάθος και είπε ότι η λογιστική του είναι σύμφωνη με τα πρότυπα του κλάδου.

Το Reuters ανέφερε τον Μάιο ότι οι εκπρόσωποι των Ανιέλι είχαν γίνει πιο ανοιχτοί σε ιδέες για το οικονομικό μέλλον του συλλόγου, αναφέροντας πέντε άτομα σε τακτικές συνομιλίες μαζί τους.

Η Exor δήλωσε τότε ότι η δέσμευσή της προς τη Γιουβέντους ήταν αμετάβλητη και ότι οποιαδήποτε πρόταση για το αντίθετο ήταν εντελώς αβάσιμη, παραπλανητική και μόνο σκοπό είχε να δημιουργήσει αβεβαιότητα.

Τα στελέχη της πρόσθεσαν μιλώντας στο Reuters ότι δεν αναμένονται επικείμενες αλλαγές και ότι οποιαδήποτε πιθανή απόφαση θα ληφθεί μόνο όταν υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τα λογιστικά και δικαστικά προβλήματα του συλλόγου.

Η Exor κατέχει περίπου το 64% των μετοχών και το 78% των δικαιωμάτων ψήφου στη Γιουβέντους, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ (858 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Σύμφωνα με την Il Giornale, η Exor πιστεύει ότι θα μπορούσε να θέσει προς πώληση τη Γιουβέντους για τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, αφού λάβει μέτρα για την επίλυση των λογιστικών ζητημάτων της.

Η έρευνα για τα οικονομικά της Γιουβέντους πυροδότησε επίσης ξεχωριστές έρευνες από τις ιταλικές ποδοσφαιρικές αρχές, οι οποίες τελικά κόστισαν στους «Μπιανκονέρι» αφαίρεση 10 βαθμών την περασμένη περίοδο στη Serie A, πρόστιμο 718.000 ευρώ και αποκλεισμό, από την UEFA, από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της τρέχουσας περιόδου (2023-24).

Η Γιουβέντους έχει απορροφήσει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά από μετόχους τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων περίπου τα 2/3 προέρχονται από την Exor, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ο σύλλογος είναι η μόνη μεγάλη επιχείρηση που δεν βγάζει χρήματα αυτή τη στιγμή.

Πηγή: Reuters