Skip to main content

Μπερλουσκόνι, ο αρχιτέκτονας της Μίλαν που διαφέντεψε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του ποδοσφαίρου με τη Μίλαν, την οποία οδήγησε στην κορυφή του κόσμου.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε σε ηλικία 86 ετών τη Δευτέρα (12/6), στο Μιλάνο. Μια πόλη που θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό, προσωπικότητα της δεξιάς, πρώην βουλευτή κι επιχειρηματία του οικοδομικού κλάδου και στη συνέχεια των ΜΜΕ.

Η μνήμη του θα είναι αιώνια συνδεδεμένη με τη Μίλαν, την ομάδα που έσωσε από τη χρεοκοπία αγοράζοντάς την από τον Τζούσι Φαρίνα στις 20 Φεβρουαρίου 1986.

Υπό τη διοίκησή του η ομάδα της Λομβαρδίας μετεξελίχθηκε στη μεγάλη Μίλαν, που κυριάρχησε στο ιταλικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεκαετίες του ΄80 και το ΄90.

29 τίτλοι και 5 Τσάμπιονς Λιγκ

Στη διάρκεια της 31χρονης προεδρίας του (1986-2017) η Μίλαν κατάκτησε 29 τίτλους, συμπεριλαμβανομένων πέντε Τσάμπιονς Λιγκ και οκτώ πρωταθλημάτων Ιταλίας (Serie A).

Επίσης, συνέλεξε ένα Κύπελλο Ιταλίας, επτά Σούπερ Καπ Ιταλίας, δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα, πέντε Σούπερ Καπ UEFA κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ο ηγέτης των «Ροσονέρι», που κατακλύστηκε από πολλές νομικές υποθέσεις, είδε τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές κάθε γενιάς να περνούν από τις τάξεις της ομάδας του.

Μεταξύ αυτών τους τρεις θρυλικούς Ολλανδούς Ρουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ράικαρντ, Μάρκο φαν Μπάστεν, τον Βραζιλιάνο βιρτουόζο Κακά, το ουκρανικό «βέλος» Αντρέι Σεβτσένκο, τον μεγάλο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην πλήρη ακμή του…

Ο «Καβαλιέρε» έφυγε από τη Μίλαν το 2017, αφού είχε πούλησε το σύλλογο σε Κινέζους επενδυτές κι εκείνοι με τη σειρά τους στον αμερικανικό όμιλο RedBird Capital.

«Αφήνω σήμερα, μετά από περισσότερα από 30 χρόνια, τον τίτλο και το αξίωμα του προέδρου της Μίλαν», είχε γράψει την ώρα της αναχώρησης.

«Το κάνω με πόνο και συγκίνηση, αλλά έχοντας επίγνωση ότι το σύγχρονο ποδόσφαιρο σημαίνει να είσαι ανταγωνιστικός στο υψηλότερο επίπεδο, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, με επενδύσεις και πόρους που δεν μπορεί πλέον να διαθέσει μια μόνο οικογένεια. Θα είμαι πάντα ο πρώτος οπαδός της Μίλαν, της ομάδας που ο πατέρας μου με έμαθε να αγαπώ όταν ήμουν παιδί».

Η Μόντσα και το «λεωφορείο με τις ιερόδουλες»

Τελικά ο Μπερλουσκόνι δεν έκοψε παρά για ελάχιστο διάστημα τους δεσμούς του με το ποδόσφαιρο, αφού λίγους μήνες αργότερα ανέλαβε το σύλλογο της Μόντσα μαζί με το αχώριστο δεξί χέρι του, τον Αντριάνο Γκαλιάνι.

Ο Γκαλιάνι είχε διατελέσει πρόεδρος του Δ.Σ. της Μίλαν επί εποχής Μπερλουσκόνι, ενώ από το 2018 ήταν ο πρόεδρος της Μόντσα. Το έμπειρο δίδυμο κατόρθωσε σε σύντομο διάστημα να φέρει την ομάδα της Λομβαρδίας από τη Serie C (Γ΄ Εθνική) στη Serie A.

Εμπλεκόμενος σε πολλά σεξουαλικά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μπερλουσκόνι είχε «ξεφύγει» όταν μετά την άνοδο του νέου συλλόγου του στα «σαλόνια» της Ιταλίας είχε υποσχεθεί «ένα λεωφορείο με ιερόδουλες» στους παίκτες, αν νικούσαν ορισμένα μεγάλα ονόματα της Serie A.

Η ομάδα του τελικά διατηρήθηκε εύκολα στην ελίτ του Καμπιονάτο, κι αυτή ήταν η τελευταία αθλητική επιτυχία του πριν πεθάνει τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 από λευχαιμία.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής» – Ατάκες, γκάφες που άφησαν εποχή