Skip to main content

Στο Πάνθεον του τένις ο Τζόκοβιτς

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ο «Νόλε» κατάκτησε το Ρολάν Γκαρός και είναι πια ο πρώτος και μοναδικός στην Ιστορία με 23 τίτλους Γκραν Σλαμ.

Στις 11 Ιουνίου 2023 ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε ραντεβού με την Ιστορία του τένις, και ως γνήσιος τζέντλεμαν αποδείχθηκε απολύτως συνεπής στη δέσμευσή του.

Ο Σέρβος υπερπαίκτης είναι ο νικητής του φετινού Ρολάν Γκαρός, καθώς επικράτησε στον τελικό του Νορβηγού Κάσπερ Ρουντ με 3-0 (7-6/1, 6-3, 7-5) σετ.

Ο «Νόλε» έγινε ο πρώτος τενίστας όλων των εποχών σε κατακτήσεις τουρνουά Γκραν Σλαμ καθώς έφτασε πια τους 23 τίτλους (τρεις στο γαλλικό Όπεν», αφήνοντας στους 22 τον Ράφα Ναδάλ και στους 20 τον Ρότζερ Φέντερερ, ενώ πήρε από τον Ισπανό αντίπαλό του και το ρεκόρ του «γηραιότερου» παίκτη που κατάκτησε τον τίτλο στο Παρίσι.

REUTERS/Lisi Niesner

Από αύριο (Δευτέρα 12/6) ο Τζόκοβιτς θα επιστρέψει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, καταγράφοντας τον απίστευτο αριθμό των 388 εβδομάδων ως Νο1 στη Γη.

Και τα ρεκόρ δεν σταματούν: είναι πια ο μοναδικός άνδρας τενίστας που έχει κατακτήσει όλα τα Γκραν Σλαμς (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) από τουλάχιστον 3 φορές. Το ίδιο επίτευγμα έχουν να επιδείξουν μόνο γυναίκες αθλήτριες, οι Μάργκαρετ Κορτ, Στέφανι Γκραφ και Σερένα Γουίλιαμς.

Ο «Νόλε» μάλιστα γίνεται καλύτερος όσο περνούν τα χρόνια, κι αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί: το σημερινό ήταν το 11ο Major τουρνουά του μετά την ηλικία των 30 ετών (ρεκόρ 11-2), ενώ πριν τα 30 χρόνια του είχε μεν 12 τίτλους αλλά και 9 χαμένους τελικούς!

Το πρώτο σετ ήταν το μοναδικό όπου ο Νορβηγός πίεσε τον Τζόκοβιτς, καθώς ξεκίνησε με σερί 3-0 και μπρέικ, αλλά ο Σέρβος πήρε ύστερα την κατάσταση στα χέρια του και ισοφάρισε σε 4-4. Το εναρκτήριο σετ οδηγήθηκε στο τάι μπρέικ κι εκεί ο «Νόλε» δεν έδωσε παρά μόλις έναν πόντο στον αντίπαλό του!

Αντιστρόφως ανάλογο ήταν το ξεκίνημα στη συνέχεια, αφού ήταν ο Τζόκοβιτς που έφτασε στο 3-0 και στη συνέχεια είχε εύκολο έργο φτάνοντας στο 2-0 με 6-3.

Στο τρίτο και τελευταίο σετ ο Σέρβος πίεσε το σερβίς του Ρουντ, που το κράτησε με «νύχια και δόντια» έως το 11ο γκέιμ. Στο σημείο εκείνο με νέο μπρέικ έγινε το 6-5 για τον μετέπειτα νικητή, που δεν είχε ύστερα παρά να κρατήσει το σερβίς του για το 3-0 και τη νίκη.

REUTERS/Clodagh Kilcoyne