Skip to main content

Ουκρανία και Πολωνία καταδικάζουν την απόφαση της ΔΟΕ

REUTERS/Denis Balibouse

Οι Ουκρανοί έκαναν λόγο για «μερική αλλαγή» της θέσης της; ΔΟΕ και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι θα απαιτηθεί η απόσυρση της «κακής» απόφασης.

Το υπουργείο Αθλητισμού της Ουκρανίας καταδίκασε «μια μερική αλλαγή θέσης» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), για να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνίζονται σε διεθνείς αγώνες ως ουδέτεροι.

«Το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας καταδικάζει τη μερική αλλαγή της θέσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σχετικά με τη μη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Υποστηρίξαμε σταθερά και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι υπό τις συνθήκες της άνευ προηγουμένου απρόκλητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Ολυμπιακού Χάρτη, οι εκπρόσωποι των επιτιθέμενων κρατών δεν πρέπει να είναι παρών σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις».

Εν τω μεταξύ, τη σύσταση της ΔΟΕ ώστε Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές να αγωνίζονται ως ουδέτεροι, χαρακτήρισε «ντροπιαστική», ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα δημιουργήσει έναν συνασπισμό για να απαιτήσει να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

«Θα οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό κρατών για να απαιτήσουμε από τη ΔΟΕ να αποσύρει αυτή την κακή και λάθος απόφαση», υπογράμμισε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου.