Skip to main content

Λάμψη αστέρων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Φαλήρου

Τα μεγαλύτερα αστέρια της παγκόσμιας ρυθμικής γυμναστικής θα βρεθούν στο κλειστό γυμναστήριο του Tae Kwon Do (Φάληρο) για ένα τριήμερο γεμάτο θέαμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής 2023.

Τα μεγαλύτερα αστέρια της παγκόσμιας ρυθμικής γυμναστικής θα βρεθούν στην Ελλάδα για να προσφέρουν ένα τριήμερο γεμάτο θέαμα, από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (Tae Kwon Do), που για δεύτερη συνεχή χρονιά θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ρυθμικής Γυμναστικής – FIG World Cup 2023.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει πρωταθλήτριες με παγκόσμιες και Ολυμπιακές διακρίσεις αλλά και τα ανερχόμενα αστέρια των Εθνικών ομάδων του ατομικού και του ανσάμπλ.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία σύμφωνα με τις υψηλές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG), με συν-διοργανωτές τον δήμο Παλαιού Φαλήρου και τον Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία».

Στις 140 κορυφαίες αθλήτριες που θα εκπροσωπήσουν συνολικά 31 χώρες περιλαμβάνονται σπουδαία ονόματα του ατομικού, όπως οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες Σοφία Ραφαέλι, Μιλένα Μπαλντασάρι (Ιταλία), Στιλιάνα Νικόλοβα (Βουλγαρία), Εκατερίνα Βεντενέεβα (Σλοβενία) και αρκετές ακόμη νικήτριες μεταλλίων σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά και εθνικές ομάδες ανσάμπλ με εξίσου σπουδαίες επιτυχίες.

Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται η κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου Βουλγαρία, η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης Ιταλία με αρκετές από τις αθλήτριες του Τόκιο να παραμένουν στην σύνθεσή της, καθώς και η Εθνική ανσάμπλ της Ουκρανίας, που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Φαλήρου με την πολύτιμη υποστήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία ανέλαβε την κάλυψη όλων των εξόδων της ουκρανικής αποστολής.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες, που θα διεκδικήσουν καλές εμφανίσεις και διακρίσεις στο πρώτο δυνατό τεστ μίας κομβικής χρονιάς, η οποία περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Μάιο στο Μπακού και κυρίως το προ-Ολυμπιακό παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Αύγουστο στη Βαλένθια, εκεί όπου θα κριθεί η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»..

Στο ατομικό Γυναικών με το εθνόσημο θα αγωνιστούν η Παναγιώτα Λύτρα, η οποία είχε πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντίστοιχη περσινή διοργάνωση (χάλκινο μετάλλιο στις κορύνες, 5η θέση στην μπάλα), καθώς και η πιο έμπειρη Μαρία Δερβίση, στα «αποκαλυπτήρια» των νέων προγραμμάτων τους μπροστά στους Έλληνες φιλάθλους.

Την Παρασκευή (17/03) οι αθλήτριες του ατομικού θα παρουσιάσουν προγράμματα με στεφάνι και μπάλα (Εθνική ομάδα: 13:20 – 14:56) και το Σάββατο (18/03) θα αγωνιστούν με κορύνες και κορδέλα (Εθνική ομάδα: 15:45 – 17:21).

Από το άθροισμα των τεσσάρων οργάνων θα αναδειχθούν οι νικήτριες του σύνθετου ατομικού, ενώ οι οκτώ κορυφαίες σε κάθε όργανο θα προκριθούν στους επιμέρους τελικούς της Κυριακής (19/03).

Στο Ανσάμπλ Γυναικών η ελληνική ομάδα (Έιρα Λάουρα Γκικόκα, Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Ειρήνη Κονιστή, Χριστίνα Ρήγα, Μαριέττα Τοπολάι), που έκανε ντεμπούτο με τη νέα σύνθεσή της στο Aphrodite Cup την περασμένη εβδομάδα, θα επιδιώξει άλλο ένα βήμα προόδου για να δείξει τη δυναμική της απέναντι σε πολύ ισχυρές ανταγωνίστριες.

Συνολικά 15 ομάδες Ανσάμπλ θα αγωνιστούν την Παρασκευή (17/03) στα 5 Στεφάνια (Εθνική ομάδα: 19:20 – 19:56) και το Σάββατο (18/03) στις 3 Κορδέλες / 2 Μπάλες (Εθνική ομάδα: 17:40 – 18:16).

Από το άθροισμα των δύο προγραμμάτων θα αναδειχθούν οι νικήτριες του σύνθετου αγώνα, ενώ οι οκτώ κορυφαίες χώρες σε κάθε όργανο θα προκριθούν στους επιμέρους τελικούς της Κυριακής (19/03).

Για τις ανάγκες των αγώνων, με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών και τις υψηλές αγωνιστικές – οργανωτικές απαιτήσεις, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ως βοηθητικό προπονητήριο το Δ.Α.Κ. «Σοφία Μπεφόν» στο Παλαιό Φάληρο, κάνοντας τη φετινή διοργάνωση να μοιάζει με μικρογραφία παγκόσμιου πρωταθλήματος σε όλους τους τομείς.