Skip to main content

Οι οκτώ μήνες του Μπόιλι στην Τσέλσι

Ο νέος ιδιοκτήτης έχει ξεκινήσει φουριόζος τη θητεία του ως ιδιοκτήτης των «Μπλε», έχοντας δαπανήσει μέσα σε οκτώ μήνες περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ για μεταγραφική ενίσχυση.

Η Τσέλσι είναι, τουλάχιστον έως τώρα, ο απόλυτος πρωταγωνιστής της μεταγραφικής αγοράς του Ιανουαρίου στην Αγγλία και με την αγορά του Μιχάιλο Μούντρικ ανέβασε σε πέντε τα «χτυπήματά» της.

Οι «Μπλε» βιώνουν μια περίπλοκη αγωνιστική σεζόν. Αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν τη δέκατη θέση στην Premier League, δέκα βαθμούς μακριά (και με έναν αγώνα παραπάνω) από την τέταρτη θέση, που δίνει πρόκριση στην επόμενη διοργάνωση του Champions League.

Η νέα ιδιοκτησία έχει επιλέξει μια πολύ επιθετική και εξαιρετικά ακριβή γραμμή στη μεταγραφική αγορά. Επενδύσεις οι οποίες – για την κοινοπραξία με επικεφαλής τον Τοντ Μπόιλι– αθροίζονται στο ποσό που μπήκε στο ταμείο για την απόκτηση των μετοχών του συλλόγου από τον Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες. Η συνολική αξία της πράξης, ωστόσο, ήταν ίση με 4,25 δισ. λίρες, λαμβάνοντας υπόψη και τα 1,75 δισ. εγγυημένα σε επενδύσεις.

Από την τελευταία «δόση», που προοριζόταν επίσης για τη γυναικεία ομάδα, το φιλανθρωπικό ίδρυμα και τις υποδομές του συλλόγου, περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στην αγορά για την ενίσχυση της ανδρικής ομάδας.

Πόσα ξόδεψε η Τσέλσι τον Ιανουάριο του 2023;

Ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες μεταγραφές, η πιο ακριβή επένδυση στη χειμερινή αγορά μπορεί να είναι μόνο αυτή του Μούντρικ, ο οποίος θα φορέσει τη φανέλα της Τσέλσι για 70 εκατομμύρια ευρώ, συν 30 εκατομμύρια σε μπόνους που θα καταβληθούν στη Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Συνολικά, ο μάνατζερ Γκράχαμ Πότερ είδε ακόμη τέσσερις μεταγραφές να φτάνουν τον Ιανουάριο στο «Στάμφορντ Μπριτζ» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διάφοροι τραυματισμοί που έχουν επηρεάσει την ομάδα του:

  • Ο Μιχάιλο Μούντρικ από τη Σαχτάρ για 70 εκατομμύρια + 30 μπόνους
  • Ο Μπενουά Μπαντιασίλ από τη Μονακό για 38 εκατομμύρια
  • Ο Αντρέ Σάντος από τη Βάσκο ντα Γκάμα για 12,5 εκατομμύρια
  • Ο Νταβίντ Φοφανά από τη Μόλντε για 12 εκατομμύρια
  • Ο Ζοάο Φέλιξ από την Ατλέτικο Μαδρίτης για 11 εκατομμύρια (δανεικός μέχρι τον Ιούνιο του 2023)
    Σύνολο δαπανών: 143,5 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. σε πιθανά μπόνους.

Η μεταγραφική δαπάνη το καλοκαίρι του 2022

Όμως, το «ξεφάντωμα» στη μεταγραφική αγορά δεν έγινε μόνο τον Ιανουάριο. Λαμβάνοντας υπόψη και τα 23 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στην Μπράιτον στις 8 Σεπτεμβρίου για την εξασφάλιση του προπονητή Γκράχαμ Πότερ, το πρώτο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι της νέας ιδιοκτησίας ήταν επίσης ο απόλυτος πρωταγωνιστής με πανάκριβες αγορές, πρώτα από όλα του αμυντικού Γουέσλι Φοφανά από τη Λέστερ έναντι 80,4 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν:

  • Ο Μαρκ Κουκουρέγια από την Μπράιτον για 65,3 εκατομμύρια
  • Ο Ραχίμ Στέρλινγκ από τη Μάντσεστερ Σίτι για 56,2 εκατομμύρια
  • Ο Καλίντου Κουλιμπαλί από τη Νάπολι για 38 εκατομμύρια
  • Ο Κάρνεϊ Τσουκβεμέκα από την Άστον Βίλα για 18 εκατομμύρια
  • Ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ από την Μπαρτσελόνα για 12 εκατομμύρια
  • Ο Γκάμπριελ Σλόνινα από τους Σικάγο Φάιρ για 9,1 εκατομμύρια
  • Ο Ντένις Ζακάρια από τη Γιουβέντους για 3 εκατομμύρια (δανεικός μέχρι τον Ιούνιο του 2023)
    Σύνολο δαπανών: 282 εκατομμύρια ευρώ συν 23 εκατομμύρια για τον προπονητή Πότερ.

Προσθέτοντας τις δύο μεταγραφικές περιόδους, με τη δεύτερη (χειμερινή του 2023) να παραμένει ανοιχτή για ακόμα δύο εβδομάδες, τα έξοδα που αντιμετωπίζει ο Τοντ Μπόιλι για την ενίσχυση της ανδρικής ομάδας είναι περισσότερα από 425 εκατομμύρια ευρώ, συν τα τυχόν 30 εκατομμύρια μπόνους στη συμφωνία για τον Μούντρικ.

Απαραίτητη διευκρίνηση ότι οι προαναφερόμενοι αριθμοί αναφέρονται μόνο στα χρήματα που θα πληρωθούν στους συλλόγους των ποδοσφαιριστών για τις κάρτες μεταγραφές, εξαιρούνται οι υπογραφές νέων υπογραφών. Ένα νούμερο που ξεπερνά τα 458 εκατομμύρια αν συνυπολογίσουμε και τα 23 που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του προπονητή Πότερ από το Μπράιτον.

Όσο για τα έσοδα από τους ποδοσφαιριστές τους οποίους πούλησε η Τσέλσι; Μόλις 56,53 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από τις παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με αυτή του Τίμο Βέρνερ να είναι η υψηλότερη.

  • Ο Τίμο Βέρνερ στη Λειψία για 20 εκατομμύρια
  • Ο Έμερσον στη Λυών για 15,4 εκατομμύρια
  • Ο Μπίλι Γκίλμορ στην Μπράιτον για 8,33 εκατομμύρια
  • Ο Ρομέλου Λουκάκου στην Ίντερ για 7,8 εκατομμύρια (δανεικός μέχρι τον Ιούνιο του 2023)
  • Ο Μίτσι Μπατσουαγί στη Φενέρμπαχτσε για 3,5 εκατομμύρια
  • Ο Μαλάνγκ Σαρ στη Μονακό για 1 εκατομμύριο
  • Ο Κένεντι στη Ρεάλ Βαγιαδολίδ για 500.000 ευρώ

Σε αυτό το σημείο, πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κόστη για τις κάρτες μεταγραφής αποσβένονται κατά τη διάρκεια των συμβολαίων που υπογράφει ο κάθε παίκτης, επομένως μόνο ένα μέρος της επένδυσης βαραίνει τον ισολογισμό της τρέχουσας σεζόν.

naftemporiki.gr