Skip to main content

Αυξάνεται η κριτική εναντίον του Μαρτίνες στην Ευρώπη

REUTERS/Lee Smith

Ο Γκρέιαμ Σούνες χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του τερματοφύλακα της Αργεντινής όπως εκείνη ενός «χυδαίου κλόουν» σημειώνοντας ότι ντρόπιασε τον εαυτό του και τη χώρα του.

Αμείωτη συνεχίζεται η έντονη κριτική στη Γαλλία, και όχι μόνο, μετά τους άσεμνους πανηγυρισμούς του τερματοφύλακα της Εθνικής Αργεντινής Εμιλιάνο Μαρτίνες, στον απόηχο του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Ο γκολκίπερ της αγγλικής Άστον Βίλα είτε με το τρόπαιο του καλύτερου τερματοφύλακα είτε με μια κούκλα που έφερε την εικόνα του Κιλιάν Μπαπέ προέβη σε χειρονομίες του σχολιάζονται όλο και περισσότερο.

Για παράδειγμα, ο Φάμπιο Καπέλο, ο θρυλικός Ιταλός προπονητής, τον χαρακτήρισε ως «ηλίθιο», ενώ άλλος ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου που προστέθηκε στους επικριτές του «Ντίμπου» Μαρτίνες είναι ο πρώην μέσος της Λίβερπουλ, Γκρέιαμ Σούνες.

«Μπορώ να δεχτώ αυτές τις γελοιότητες μέχρι ένα σημείο», εξήγησε. «Αλλά αυτό για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο ήταν η αγενής χειρονομία που έκανε, αφού έλαβε τρόπαιο ως ο καλύτερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί επέλεξε να το κάνει αυτό μπροστά σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο παλαίμαχος Σκωτσέζος διεθνής. «Ήταν επίσης στη σκηνή με τους διάφορους αξιωματούχους και τον Εμίρη του Κατάρ (…) Τι σεβασμό δείχνει για τους οικοδεσπότες του; Για τον εαυτό του; Ίσως δεν τον νοιάζει».

Και ο Σούνες κατέληξε λέγοντας: «Ο Μαρτίνες ντρόπιασε τον εαυτό του και ντρόπιασε τη χώρα του. Έμοιαζε με χυδαίο κλόουν. Αν γι’ αυτό θέλει να τον θυμούνται, τότε ο Θεός να μας βοηθήσει όλους».

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες είχε επιτεθεί και στον Ορελιέν Τσουαμενί, ο οποίος έχασε το πέναλτι που εκτέλεσε στον τελικό. «Ήξερα ότι θα ήταν νευρικός», είπε σε ένα πλήθος που γελούσε όταν παρουσίαζε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην πόλη του. «Προσπάθησα να τον παίξω διανοητικά πετώντας την μπάλα, μιλώντας του και σούταρε άουτ».

«Δεν το χρειάζονταν αυτό», υπογράμμισε ο προπονητής της Κρίσταλ Πάλας, Πάτρικ Βιεϊρά, ο οποίος επίσης έκανε λόγο για μια «ηλίθια απόφαση». Ακόμα και ο τεχνικός του στην Άστον Βίλα, Ουνάι Έμερι, παλεύει να τον υπερασπιστεί.

«Όταν νιώθεις μεγάλη συγκίνηση, είναι δύσκολο να ελέγξεις τον εαυτό σου», προσπάθησε να τον δικαιολογήσει. «Θα μιλήσω μαζί του την επόμενη εβδομάδα για μερικούς από τους πανηγυρισμούς του. Εκεί, σέβομαι, είναι στην Εθνική ομάδα. Μετά θα είναι μαζί μας και θα είναι δική μας ευθύνη. Μπορούμε να το συζητήσουμε».

Απαντώντας σε όλες τις επικρίσεις ο προπονητής τερματοφυλάκων της «Αλμπισελέστε», Μάρτιν Τοκάλι, προσπάθησε να «σώσει» το πουλέν του. «Ο Εμιλιάνο είναι αυτό που βλέπεις, δεν κρύβει τίποτα, είναι αυτός, μπορεί να σου αρέσει ή όχι, να μετριάζει», είπε. «Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να σου αρέσουν περισσότερο ή λιγότερο, αλλά ο Εμιλιάνο δείχνει τον εαυτό του όπως είναι».

naftemporiki.gr