Skip to main content

Η Σενεγάλη «έκλεψε» τη δεύτερη θέση από τον Ισημερινό

REUTERS/Dylan Martinez

Οι πρωταθλητές Αφρικής νίκησαν τους Νοτιοαμερικανούς με 2-1 και «άρπαξαν» στο φίνις τη δεύτερη θέση από τον Ισημερινό, που του αρκούσε η ισοπαλία αλλά δεν κατάφερε να την κρατήσει.

Ο Ισμαΐλα Σαρ κράτησε την ψυχραιμία του από τα 11 βήματα στο πρώτο ημίχρονο και ο αρχηγός Καλίντου Κουλιμπαλί σκόραρε ένα δεύτερο γκολ στη νίκη της Σενεγάλης επί του Ισημερινού με 2-1 στο Khalifa International Stadium, κατακτώντας μια θέση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Σαρ εκτέλεσε το πέναλτι που είχε κερδίσει ο ίδιος στο 44ο λεπτό, αλλά ο Ισημερινός, που χρειαζόταν απλά μια ισοπαλία, για να φτάσει στους γύρους των νοκ άουτ, ισοφάρισε με τον Μόισες Καϊσέδο.

Η χαρά για τους Νοτιοαμερικανούς όμως κράτησε μόνο τρία λεπτά, καθώς ο Κουλιμπαλί αποκατέστησε το προβάδισμα της Σενεγάλης, το οποίο οι Αφρικανοί κατάφεραν να διατηρήσουν για το υπόλοιπο του αγώνα.

Οι πρωταθλητές Αφρικής τερμάτισαν δεύτεροι στον Α΄  όμιλο με έξι βαθμούς σε τρεις αγώνες, έναν πίσω από την πρώτη Ολλανδία και δύο μπροστά από τον Ισημερινό, του οποίου το ξεκίνημα στο τουρνουά υποσχόταν πολλά, αλλά τελείωσε με πικρή απογοήτευση.

Η αποφασιστική στιγμή του πρώτου ημιχρόνου ήρθε αργά, όταν ο Σαρ ανατράπηκε από τον αμυντικό Πιέρο Χινκάπιε. Πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο ίδιος νικώντας τον Ερνάν Γκαλίντες που έμεινε όρθιος.

Η ροή του παιχνιδιού άλλαξε στη δεύτερη περίοδο, καθώς η Σενεγάλη ήταν σε θέση να περιμένει τους αντιπάλους της, ενώ ο «απελπισμένος» Ισημερινός πίεζε για την ισοφάριση.

Στο 67ο λεπτό ο Φέλιξ Τόρες εκτέλεσε κόρνερ και ο Καϊσέδο στο πίσω δοκάρι με ένα απλό τελείωμα ισοφάρισε κι έγινε ο πρώτος παίκτης εκτός από τον Ένερ Βαλένσια που σκοράρει στο Παγκόσμιο Κύπελλο για τον Ισημερινό, μετά τον Ιβάν Καβιέδες το 2006.

Οι αρκετοί υποστηρικτές των Λατίνων στις εξέδρες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, αλλά αυτό σταμάτησε λίγο αργότερα όταν η Σενεγάλη χτύπησε ξανά: στο 70΄ η ομάδα της Νότιας Αμερικής δεν κατάφερε να διώξει, η μπάλα έφτασε στον Κουλιμπαλί που με βολέ από τα έξι μέτρα διαμόρφωσε το τελικό 2-1.