Skip to main content

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Ελ Σαλβαδόρ καταδικάστηκε σε 16 μήνες για διαφθορά

Ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Ελ Σαλβαδόρ (FESFUT) καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση στις ΗΠΑ, αφού ομολόγησε την ενοχή του σε μια κατηγορία που προέκυψε από έρευνα διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορούσε δωροδοκία για τη διοργάνωση και μετάδοση αγώνων.

Ο 66χρονος Ρεϊνάλντο Βάσκες καταδικάστηκε από την Αμερικανίδα δικαστή Πάμελα Τσεν, στο Μπρούκλιν. 

Ομολογώντας την ενοχή του πέρυσι σε μια κατηγορία εκβιασμού, ο Βάσκες παραδέχτηκε ότι έλαβε 350.000 δολάρια το 2012 από τη Media World που εδρεύει στο Μαϊάμι, που διαμεσολαβεί για τηλεοπτικά δικαιώματα εκπομπών τα οποία απευθύνονται σε ισπανόφωνους, προκειμένου να παρακινήσει την Ομοσπονδία της χώρας να κανονίσει δικαιώματα ΜΜΕ και μάρκετινγκ για 20 αγώνες των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 (Ρωσία).

Η υπόθεση του Βάσκες είναι μέρος μιας εκτεταμένης έρευνας για διαφθορά στη FIFA, το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο ποδοσφαίρου, που απέδωσε 27 δηλώσεις ενοχής και δύο καταδίκες.

Ο Μπρίον Πις, ο κορυφαίος ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μπρούκλιν, δήλωσε ότι ο Βάσκες και οι άλλοι κατηγορούμενοι «ατιμάστηκαν φτιάχνοντας τις τσέπες τους με δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, σε βάρος ενός όμορφου αθλήματος».

Ο Βάσκες ηγήθηκε της FESFUT το 2009 και το 2010. Η FIFA τον απέκλεισε ισόβια και του επέβαλε πρόστιμο 500.000 ελβετικών φράγκων τον Οκτώβριο του 2019, αφού η (εσωτερική) Επιτροπή Δεοντολογίας τον έκρινε ένοχο για δωροδοκία.