Skip to main content

UEFA, FIFA, Λίγκες, κυβερνήσεις: όλοι εναντίον της Super League

Mεταξύ Δευτέρας και Τρίτης θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ακρόαση για τη Super League, σχεδόν δεκαπέντε μήνες μετά την κήρυξη του αποσχιστικού τουρνουά, που δεν προχώρησε μέχρι σήμερα.

Οι ευθυγραμμίσεις είναι σαφείς: από τη μια πλευρά, η UEFA, η FIFA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ECA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων), οι εθνικές ομοσπονδίες, οι Λίγκες, οι ποδοσφαιριστές, οι οπαδοί και περίπου είκοσι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Από την άλλη πλευρά θα στέκονται Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, δηλαδή οι τρεις εναπομείναντες σύλλογοι που υποστηρίζουν το έργο.

Όπως επισημαίνει η Gazzetta dello Sport, στόχος των τριών «μετόχων» της Super League είναι να καταδείξουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την UEFA, η οποία δεν θα μπορεί πλέον να έχει το μονοπώλιο στη διοργάνωση τουρνουά.

Μια αρκετά περίπλοκη προσπάθεια, δεδομένου ότι η UEFA αναδιανέμει σχεδόν το 100% των εσόδων της σε ομοσπονδίες, συλλόγους και μικρότερο ποδόσφαιρο.

Επιπλέον, η UEFA δεν εμποδίζει τη γέννηση ανταγωνιστικών τουρνουά, αλλά δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι κάποιος συμμετέχει και σε εξωτερικές διοργανώσεις που δεν σέβονται το «ευρωπαϊκό μοντέλο», δηλαδή οργανωμένα σε πυραμιδική βάση, με προαγωγές και υποβιβασμούς και όχι ένα κλειστό σύστημα όπως το μοντέλο του αμερικανικού NBA, το οποίο, εν μέρει, ενέπνευσε τη Super League.

Τη Δευτέρα θα μιλήσουν πρώτα οι εκπρόσωποι της Super League και μετά θα υπάρξουν ομιλίες από την UEFA, τη FIFA, την ισπανική Λίγκα (LaLiga) και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF), την ιταλική κυβέρνηση και περίπου είκοσι άλλες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόνο το Λουξεμβούργο είναι για τη Super League.

Την Τρίτη θα γίνει η συζήτηση με τις ερωτήσεις των 15 δικαστών του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους συμμετέχοντες. Ο Έλληνας γενικός εισαγγελέας, Αθανάσιος Ράντος, θα δώσει τη (μη δεσμευτική) γνώμη του στους δικαστές τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο, πριν από την απόφαση που αναμένεται μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2023.