Skip to main content

Το Βέλγιο χάνει την κορυφή της FIFA μετά από περισσότερο από τρία χρόνια

Ακόνη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά εν αναμονή της επίσημης ενημέρωσης από τη FIFA μπορεί να προβλεφθεί ότι στο τέλος του «παράθυρου» του Μαρτίου για τις Εθνικές ομάδες, το Βέλγιο θα έχει χάσει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, την οποία κατείχε για περισσότερο από τα τελευταία τρία χρόνια.

Τη θέση των «Κόκκινων Διαβόλων» θα πάρει η Βραζιλία, η οποία πρόσφατα είχε χάσει την ευκαιρία να προσπεράσει, αλλά χάρη στις δύο νίκες απέναντι σε Χιλή και Βολιβία, αμφότερες με 4-0, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

Την ίδια ώρα, η ισοπαλία με την Ιρλανδία και η νίκη επί της Μπουρκίνα Φάσο σε φιλικό αγώνα δεν ήταν αρκετές για να υπερασπιστεί το Βέλγιο το προβάδισμά του, κι ως εκ τούτου θα βρεθεί δεύτερο.

Η Εθνική ομάδα έχασε την κορυφή της κατάταξης της FIFA μετά από περισσότερα από τρία χρόνια. Ήταν Οκτώβριος του 2018 όταν το Βέλγιο ξεπέρασε τη Γαλλία στη βαθμολογία, για να μην χάσει ποτέ τη θέση που είχε κατακτήσει αν και πάντοτε υπήρχε η απορία γι΄ αυτή τη θέση, λόγω της έλλειψης νικών σε μεγάλες διοργανώσεις.

Ο λόγος που το Βέλγιο κράτησε την πρώτη θέση εξηγείται από το σύστημα υπολογισμού της κατάταξης, αλλά πλέον τα σκήπτρα θα ανήκουν στη Βραζιλία.

Συγκεκριμένα, στις 10 Φεβρουαρίου 2022 – τελευταία επίσημη ενημέρωση – το Βέλγιο προηγούνταν με 1.828,45 βαθμούς και η Βραζιλία ήταν δεύτερη με 1.823,42 βαθμούς.

Τώρα, μετά από το διάλειμμα, η Βραζιλία έχει πάρει το προβάδισμα με περίπου 1.833 βαθμούς, ενώ οι αντίπαλός της έχει πέσει στη δεύτερη θέση με 1827 βαθμούς.

Ωστόσο, οι δύο Εθνικές ομάδες εξακολουθούν να διατηρούν σημαντική απόσταση από τους διώκτες τους, αλλά η ισορροπία δυνάμεων στη μεταξύ τους κατάταξη της FIFA έχει αντιστραφεί.